WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Een hele grote Pizza op het bakblik (PDF)  


De vorige beschrijving van deze pizza was wel heel erg oud. Ik heb, inmiddels door ervaring wijzer geworden, een pizza gemaakt, die smakelijker is en waar vooral het deeg krokanter is. Het mooie aan deze pizza, is, dat je meestal alles al in huis hebt. Je gebruikt restjes van alle groenten, vlees, vleesbeleg, vis, blikjes met van alles en nog wat.  Wanneer het echt niet anders kan, dan volgen hier de nmm  onmisbare onderdelen:

Boodschappen:
Koopmans Pizzabodem
Ui, verse paprika, ananas, oude kaasscaafsel
Verse kruiden: salie, tijm en “herbes de Provence”.
Blikje tonijn of sardines, servolaatworst of beter salami.
Klein blikje tomatenpuree en tomatenketchup.

Bereiding:
Door te kiezen voor Koopmans Pizzabodem, ben je verlost van een lange voorbereiding, alhoewel er nog wel wat handigheden aan te pas komen.

Maak nu de tomatenbodem als volgt:  Doe de inhoud van een klein blikje tomatenpuree in een steelpannetje, voeg daarbij een flinke scheut tomatenketchup. Snipper een heel klein uitje of het equivalent daarvan zo fijn als je kan (grootste keukenmes met rond snijvlak en op en neer bewegen terwijl je met je wijsvinger op de platte kant van het mes het evenwicht bewaart). Voeg hier eveneens een ruime hoeveelheid teentjes knoflook toe en hak die mee.
Voeg dit bij elkaar en doe er zoveel water bij, dat het smeerbaar wordt.
Smeer de voorgebakken inmiddels koude bodem in met deze tomatenpasta.

Beleg dit met plakken snijworst, servolaatworst of salami. Een ander deel kan belegd worden met tonijn, ansjovis, sardine of zalm. Kappertjes kunnen geen kwaad. Maak er zoveel kanten aan, als het bakblik groot is. Iedere hoek krijgt dan een andere smaak.

Snijd alle beschikbare groenten klein. Gebruik alles wat je al hebt.
In mijn geval waren dat: broccoliroosjes, ui, lente-ui, bleekselderie, 3 kleuren paprika en een stuk prei. Snijd alles redelijk klein en verdeel dat over het hele blik.
Ook had ik nog een blikje ananas en een paar verse tomaten. Dus die er ook nog over.
Laat alles wat je doet wel eerst uitlekken!

pizza1

Nu de tuin in voor de kruiden: Verse tijm, en salie geknipt en van stelen ontdaan, fijn gesneden en daarna gehakt en ook nog  een beetje “herbes de provence” toegevoegd. Wanneer je dit alles niet hebt, voeg dan alleen “Italiaanse kruiden” toe uit een strooiflesje.
Sprenkel over het gerecht olijfolie en zout en peper.

Rasp de belegen of oude kaas fijn en strooi deze in ruime hoeveelheden over het hele gerecht.

pizza2 

Verwarm de oven weer voor op 220 graden

Na 5 minuten het blik in de oven plaatsen en ongeveer 17 minuten bakken.
Controleer na 15 minuten hoe hard het gaat en stel de temperatuur desnoods bij of wanneer je tevreden bent, haal je het er uit.

De pizza is klaar wanneer de kaas gesmolten is en aan de randjes lekker bruin worden.

Snijd de hete pizza in kleine stukjes met verschillende smaken en serveer dit op houten borden.
Alleen droge rode wijn past hierbij.

pizza3

Waarschuwing:  Een pizza is zwaar te verteren vanwege de dikke bodem, groenten en de olie. Dus goed kauwen en dan pas doorslikken. Best wel moeilijk wanneer je honger hebt.

Ik raad hierna een digestief van Grand Marnier aan, met een kopje espresso met veel suiker en een paar blokjes witte chocolade.

Eet smakelijk en...
Zo eet ik nu iedere dag!  muts