WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Cipolline met honing
 (PDF)

Zowel  te presenteren als  voorgerecht en als bijgerecht.

Ingrediënten:
500 gr Cipolline uitjes  (Makro, Sligro of goede groentenboer)
(een alternatief zijn sjalotten, maar helaas niet zo fijn van smaak)
2 tenen knoflook
2 grote kappers kersformaat, fijn gesneden of 1 el kleine kappertjes
1 rode ui gesnipperd
1 stengel bleekselderij
4 el gesnipperde verse peterselie
8 basilicumbladen fijngeknipt
5 el olijfolie
Klein blikje tomatenpuree
150 cc witte wijnazijn
2 el klaverhoning (in het Italiaanse recept kastanjehoning; zie die maar eens te krijgen)
3
 el suiker
1 limoen

De bereiding:
De Cipolline uitjes laten zich moeilijk pellen omdat ze zo plat zijn (ongeveer 3x zo breed als hoog, wat ook de verhouding zou zijn van iemands niet nader genoemde
  schoonmoeder)
Snijd alle harde stukken van de uien af. Breng een grote pan met zout water aan de kook en blancheer de uitjes hierin ca. 2 minuten. Afgieten en met koud water afspoelen en even wegzetten.
Hak de knoflook, de rode ui, de bleekselderij en de kruiden fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan of kleine wokpan en sauteer de groenten gedurende 3 minuten.
Voeg de Cipolline uien toe en bak ze een paar minuten mee.
Roer de tomatenpuree door de wijnazijn en los de honing op in een kopje met warm water. Doe beiden geleidelijk door het gerecht onder voortdurend roeren.

cipolline1

Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 15 minuten op laag vuur stoven.
Laat het niet droogkoken en doe daarom na 7 minuten wat water erbij.
De bedoeling is, dat de uitjes beetgaar worden>
Proef de jus om de uiteindelijke smaak te bepalen. Op eigen smaak brengen met peper en zout en naar mijn voorkeur met een hele uitgeknepen limoen. Hierdoor kan het gerecht te zuur worden, voeg dan extra suiker toe.
  Het ideaal is een neutrale zoet-zure smaak.

Serveer de Cipolline koud als antipasto en warm, bijvoorbeeld in combinatie met lamscarbonades.

cipolline2

Eet smakelijk en…


Zo eet ik nu iedere dag!muts