WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Sambal Badjak (PDF)

lomboksDe ingrediënten:
6 grote lomboks (rode spaanse pepers)
2 grote uien
2 t knoflook
10 gemalen kemirienoten
1 tl laos
½ tl trassiepoeder
2 blaadjes Daon Salam (of laurier)

asemwater (van een stukje Tamarinde)
1 el suiker
1 tl zout
1 el santen schaafsel (van een blok  kokosboter)
1/4 uitgeknepen citroen
olie





De bereiding:
Snipper de knoflook, uien fijn en doe dat ook met de pepers, inclusief de pitjes.

Maar let hierbij wel op!
De bereiding van dit gerecht kan namelijk problemen opleveren met je ogen en luchtwegen.
Gebruik voor het snijden dus dunne keukenhandschoenen en wrijf niet in je gezicht of ogen!
Adem ook niet boven het kokende gerecht.

Doe alles in een keukenmachine of beker van een staafixer en maak het fijn. Haal geen adem boven deze prut! Doe een heel klein beetje olie in een wadjang en verhit die. Doe daar de fijngemaakte sambal in en bak dit een paar minuten aan. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten erbij met uitzondering van de santen.

sambal in de wadjan

Laat dit een tijdje indikken (geen deksel dus). Wanneer je tevreden bent, voeg dan de santen erbij en laat die smelten.
Schep de Daonblaadjes er uit en vul kleine potjes met de warme sambal en zet die onderste boven weg.

sambal potjes 

Een eigen etiket maakt alles nog veel mooier.

   sambal sticker      sticker2

Ik heb dit bijgerecht gemaakt toen kennissen een overdaad aan lomboks hadden en zich er geen raad mee wisten. Uiteraard is daar dus een potje naar toe gegaan.

Deze sambal is buitengewoon fijn van smaak geworden en zeker ook voor onze Europeese begrippen niet te heet. (Nederlandse lomboks)
Ook is de kleur mooi oranje-rood gebleven, dankzij het langzame sudderen. In de winkel zie je meestal een viezige buinige substantie.

Eet smakelijk en....


Zo eet ik nu iedere dag!