WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Prikadel  Kentang (PDF)


Indisch gehakt met aardappel en kruiden (als bij- of voorgerecht voor 10 personen)
 
Ingrediënten 
1 kg half om half gehakt
4 eieren
2 uien
zout & peper
4 grote aardappels
4 Kruidnagels
4 dessertlepels Sambal Oelek

Bereiding:
De kruiden, gehakt en de eieren in een schaal doen en goed door elkaar roeren.
Maak de gesnipperde ui met een staafmixer zo fijn als mogelijk en laat het vocht er even uitlekken. Sambal toevoegen en bij het gehakt doen. Met kneedhaken goed mengen (of met de hand)

De kruidnagels heel fijn draaien in een vijzel. (Kenmerk van dit gerecht, maar niet meer dan 4 gebruiken!)

prikadel1   prikadel3

De aardappelen  gaar koken  (15 min.) goed afgieten, met open deksel een tijdje laten uitstomen  en  in een schaal doen (maak daarin de aardappelen goed fijn met een vork)

prikadel2   prikadel5
Meng daarna het geheel goed door elkaar. De massa mag niet te nat zijn!

Verhit in een wadjan een laagje olie en balletjes ter grootte van een pingpongballetje  draaien en die bakken.  
Ze zakken vanzelf in tot een plattere vorm.  Niet groter maken, want dan valt alles uit elkaar.
Bak de balletjes aan 2 kanten bruin gedurende 2 ½ minuut per kant. Niet eerder draaien.
En keer heel voorzichtig met twee lepels. Gooi de uit elkaar gevallen producten meteen weg. (Te vet en niet lekker)
Zet na de eerste gang het vuur lager om verbranden te voorkomen. Voeg eventueel weer een beetje olie toe.
Haal ook tijdens het bakken steeds de zwarte resten uit de pan met een schuimspaan.

prikadel7

Doordat er ui in dit gerecht zit, wordt de buitenkant altijd nogal donker.  Dat is niet te vermijden.

Koud als voorgerecht met Thaise Chillisaus; warm als bijgerecht eventueel met pindasaus.
Zo eet ik nu iedere dag!