WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Nasi Goreng  (PDF)


Je zou het haast niet geloven, maar....
Nasi Goreng, -"gebakken rijst"- ,is niet Indonesisch!
Het recept komt uit Thailand!
Maar het hindert mij niet om dit te presenteren als een heel rijk bijgerecht.
Je zou er met gebakken eieren en saté makkelijk een hoofdgerecht van kunnen maken.
Van origine is dit een verzamelrecept van restjes. Eigenlijk net zo als Paëlla.

Dit is het recept:
Als voorbereiding bak je heel langzaam een pakje vet spek of mager spek uit. De Chinezen gebruiken zelfs reuzel.
Fruit een of twee uien, samen met 1 klein gesneden knoflookteentje en een centimeter Laos in het gesmolten spek.
Gebruik daarbij geen olie. Je kunt daar kleine stukjes varkensvlees in bakken
Van tevoren kan je alle mogelijke groenten snijden. Wat ik normaal doe is dit:

nasi groenten   nasi groenten gefruit
Een hele prei, het zand er uitgewassen
Mogelijk een restant van een paprika en bleekselderij.
Een deel van een Bamipakket. De lombok met zaden klein knippen en met een groentemes snipperen.
De taugé apart houden. Als je zog. "feestrijst" wilt maken voeg je er 2 tl koenjit aan toe.
De groenten heel licht aanbakken, omdat later nog een tweede keer verwarmd wordt samen met de rijst.
Maak van 3 eieren en 2 el bloem, zout en peper een dikke omelet. Doe een deksel op de pan, dan wordt de bovenkant ook gaar zonder dat je hoeft te draaien. Snijd de omelet in reepjes en voeg die aan het einde bij de rijst toe.

nasi omeletHet koken van de rijst:
Gebruik nooit snelkookrijst! Die smaakt namelijk niet.
Rijst koken is veel makkelijker dan je denkt. Mij mislukt dit NOOIT!
Surinaamse rijst voldoet prima. Ook nog goedkoop!
Gebruik voor de maat een oud koffiekopje.
4 kopjes droge rijst 
1,5x zoveel kopjes warm water dus 6
Hoog aan de kook laten komen met de deksel erop in een hoge ruime pan. Dan, wanneer het kookt, het gas zo laag mogelijk zetten en zo'n 10 minuten laten doorsudderen. Hark er steeds met een vork door. Dus ook tijdens het koken. Haal de pan van het vuur en laat die een kwartier met dichte deksel staan. Hark dan voor de laatste keer voorzichtig door de rijst zonder die erg te beschadigen.
Nu de rijst is opgestoomd en opgezwollen, kan die worden toegevoegd aan de voorbereiding.
Samen met alle groenten in de Wadjan hoog opbakken en voortdurend omscheppen.
Doe eventueel taugé er als laatste overheen.

feestrijst 

                          
Zo eet ik nu iedere dag!