WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Kroepoek,  Emping  en katjangs zelf bakken (PDF)


Bij toko’s kan je ongebakken kroepoek, Emping en pinda's kopen.
De bij ons bekendste kroepoek is de Garnalen Kroepoek (Kerupuk Udang), die gemaakt wordt van tapiocameel, eieren, garnalen en zout.  Een andere soort is Kroepoek Kampoeng, die gemaakt wordt van rijstmeel en zout. 
Er is veel kwaliteitsverschil in kroepoek, maar een bijzonder smakelijke is de `Krupuk Udang van Baland Bamboo Brand`
Met het predicaat: More shrimps! Product of Indonesia.


Kroepoek:
Neem alleen de kleine kroepoekplakjes van ca 6cm, omdat de grote zo groot worden dat ze niet in een wadjan passen.
Zorg dat de plakjes kurkdroog zijn, want anders is het resultaat taai en met harde stukken.
Gebruik gewone zonnebloemolie, want zo heet hoeft het ook weer niet, dat je arachide olie nodig zou hebben. Neem geen olijfolie, die is niet alleen duur, maar geeft een verkeerde smaak.
Neem een echte wadjan van gietijzer (grote warmtebuffer) en giet daar ca. een halve liter olie in en verwarm die totdat de olie begint te kringelen. Breek dan een klein proefstukje kroepoek af en gooi dat in de olie. Wanneer dat na een paar seconden opzwelt, is de olie heet genoeg en kan je de kroepoek stuk voor stuk gaan bakken.  Laten uitlekken op keukenpapier.
Zet het vuur iets lager, want anders wordt de kroepoek na enige tijd te bruin. Hij moet mooi lichtgeel blijven. Regel het vuur steeds bij. (Een frituurpan met thermostaat zou natuurlijk ideaal zijn, maar kost wel veel olie)
Gebruik als gereedschap een metalen schuimspaan en druk de kroepoek met de bolle kant onder de olie tegen de wadjan en houd die strak vast totdat de kroepoek geheel is uitgezwollen. Haal de kroepoek direct uit de olie. Op deze wijze krijg je redelijk platte stukken en niet van die rare opgekrulde wokkels!

kroepoek

Emping:

Wanneer je ook emping hebt gekocht, kan je die aansluitend in dezelfde olie bakken. Er is echter wel een verschil.
Emping is een platgeslagen noot van de Melinjo boom en bestaat uit hele dunne schijfjes in diverse afmetingen. Je kunt, afhankelijk van de kwaliteit een halve hand vol in de wadjan gooien. Wanneer je het geluk hebt de hand te leggen op een goede kwaliteit, dan heb je blaadjes van zo'n 4-7cm en doe daar dan maar 4 tegelijkertijd van in de pan. Haal ze direct uit de olie, want ze zijn heel snel klaar. Helaas blijven er vaak wel een paar aan elkaar vastzitten na en zelfs voor het bakken, dus wees creatief met het in de olie strooien van de plakjes. Uitlekken op keukenpapier.
De smaak is licht bitter en wordt milder, wanneer je er zout op strooit.
In Indonesie doet met dit niet, omdat men van de typische smaak houdt.

emping

Katjang (pinda's):
Je hebt waarschijnlijk nog voldoende olie over om hierin ook rauwe pinda’s te bakken (ook bij de toko, zien er bleek uit).  Doe zoveel pinda’s in de wadjan dat deze net onder de olie staan. Roer regelmatig met de spaan. De Katjangs zijn klaar, wanneer ze lichtbruin zijn (ca 2 minuten). Uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Na het bakken van pinda's wordt de olie troebel en krijgt een "smaakje", dus altijd de pinda's als laatste bakken!
Afhankelijk waar je de pinda’s voor wilt gebruiken, kan je ze al of niet zouten.

 katjang1    katjang2

Bewaren:
De kroepoek en emping kan je in boterhamzakjes die goed afgesloten zijn minstens een week bewaren.
Beter is in een vacuum_seal apparaat zakjes luchtdicht te verpakken.

De pinda’s kunnen in een bus of glazen conservenpotje makkelijk een paar maanden bewaard worden. 
Daarna worden ze snel minder lekker (grondig)

Zo eet ik nu iedere dag!