WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

   Een "kleine" Indische Rijsttafel (PDF)  


Vandaag kreeg ik de geest,
waarschijnlijk door een knagend hongergevoel, eens iets kleins te koken op Indisch gebied.
Ik ging dus met een lege maag naar de C1000.
Wat een bof! Alleen maar aanbiedingen. Goedkoop rundvlees, dikke lappen voor geen geld en lekker vet; bij het varkensvlees zalige doorregen procureurlapjes.
Ook nog even een pakje Tofou gekocht en een Bamipakket.
Verder durfde ik niet meer te kijken, maar al met al was ik niet meer kwijt dan € 10,50!

Helmaal in mijn uppie begon ik hierbij gerechten te verzinnen.
Nu heb ik altijd wel uien, knoflook, paprika, tomaten, verse gember, en alle mogelijke soorten kruiden uit eigen tuin voorradig.
En van het
een komt het ander...   Na enige tijd ging ik het volgende maken:

1. Daging Smoor (gestoofd rundvlees)
2. Babi met Hoi-Sin saus
3. Sambal Goreng Tofoe
4. Een rijke Nasi Goreng

Nu alles kaar is, ben ik 5 uur verder en is mijn honger geheel gestild door het proeven van alle ingrediënten en het innemen van diverse biertjes.
Van eten is vandaag dus niets gekomen.
Vandaar dat ook de gerechten aanvankelijk niet zo aantrekkelijk zijn gefotografeerd, en hoofzakelijk in de pan zijn opgenomen.

1. Daging Smoor (gestoofd rundvlees)
Het meeste werk vormt het rundvlees. Dus daar begin je mee.
het aantal ingrediënten is verwonderlijk klein voor Indisch eten!
Ik had 550 gr Runderlappen, redelijk vet.
In een grote braadpan snipper je 2 middelgrote uien en 3 kleine knoflookteentjes. (snijden, niet persen).
Deze worden gefruit (na het klaren van de boter) in gelijke delen roomboter, bak-en-braad en zonnenbloemolie.
Bij elkaar ongeveer 4 eetlepels) Niet te bruin laten worden. Dan snijd je de runderlapppen in stukken van va 4cm.
Ook het vet!
Doe deze stukken vlees bij de voorbereiding en zet het vuur iets hoger.
De bedoeling is, dat het rundvlees rondom een korstje krijgt. Maar niet te ver gaan.
Nu kunnen de overige ingrediënten erbij, nl:

Een theelepel nootmuskaat,
Een theelepel zwarte peper
Zout
Een hele grote scheut Ketjap Benteng Manis (4 eetlepels)
Een eetlepel Azijn
Een ontvelde tomaat, klein gesneden.
En,.... heel essentieel een stuk of vier kruidnagels, fijngemaakt in de vijzel.

Dan 3 uur stoven op het laagste pitje met de deksel erop en ieder kwartier de bodem van de pan losroeren.

Het ziet er dan zo uit:

daging smoor
Daging Smoor

 

Het tweede gerecht dat enige tijd vergt is de Babi Hoi-sin.

2. Babi Hoi-Sin
Dit gerecht moet minstens een half uur marineren. Dus doe dit als tweede.
Dit is wel het allermakkelijkste gerecht uit mijn carriere, want je snijdt je lekkere vette Procureurlapjes in stukjes van ongeveer 3cm en giet daarover een ruime hoeveelheid Hoi-sin saus uit een potje.
Laat dit zo lang intrekken als in de tijd mogelijk.
Braad vervolgens dit brouwsel zonder olie of boter aan in een pannetje tot het vlees opzwelt en gaar is.
Je mag ook iets laten doorgaren. Geen knoflook, geen uien.
Bij opdienen opmaken met diagonaal gesneden lente ui.

Zo ziet dat er dan uit

hoisin
Babi Hoi-Sin

Tofoe en Kroepoek

Wanneer je Tofoe wil bakken, heb je een halve liter olie in de Wadjan nodig.
Die heb je ook nodig, wanneer je kroepoek  wil bakken, dus het ligt voor de hand, dat je dit dus combineert.
Zorg voor een hoog vuur onder de wadjang en gooi steeds kleine stukjes kroepoek in het vet.
Zodra de kroepoek binnen twee seconden naar boven komt, is het vet heet genoeg.
Breek te lange kroepoekstukken doormidden en gooi de delen stuk voor stuk in de hete olie.
Druk voordat de kroepoeks opzwellen met de bolle kant van een schuimspaan het baksel plat tegen de bodem.
Laat het maar heel kort onder het vet, voor het beste en meest krokante resultaat.
Na het bakken op een keukenpapier uit laten lekken.
De gebakken kroepoek, kan makkelijk 2 weken worden bewaard in een afgesloten boterhamzakje

3. Sambal Goreng Tofou
De Tofou bakken in blokjes van een centimeter. Het duurt best lang totdat ze krokant zijn, dus heb geduld!
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snij enkele teentjes knoflook klein, snipper een hele ui en stamp die zoveel mogelijk fijn in de vijzel, voeg een deel van een blok santen in kleine stukjes toe en voeg zoveel tomatenketchup toe, dat het geheel licht kleurt.
Doe de gebakken tofoe erbij. Laat dit op een redelijk hoog vuur bakken en indikken:
De uiteindelijke smaak wordt  gemaakt door het toevoegen van fruit. Het originele recept doet dit met Chinese Lychees.
Maar ik heb die vervangen door een heerlijk rijpe Mango in partjes. Je kunt het er door doen maar ook er bij serveren.
Twee theelepeltjes sambal is genoeg voor dit gerecht en dien op met diagonaal gesneden lente uitjes en taugé

tofou 
Sambal Goreng Tahoe             
Als je dit ziet, dan krijg je toch honger, of niet.

4. Een "Rijke" Nasi Goreng
Je zou het haast niet geloven, maar....
Nasi Goreng, -gebakken rijst- ,is niet Indonesisch!
Het recept komt uit Thailand!
Maar het hindert mij niet om dit te presenteren als een heel rijk bijgerecht.

Dit is het recept:
Als voorbereiding bak je heel langzaam een pakje vet spek of mager spek uit. De Chinezen gebruiken zelfs reuzel.
Fruit een of twee uien, samen met 1 klein gesneden knoflookteentje en een centimeter Laos in de Wadjang.
Gebruik daarbij heel weinig of geen olie.
Van tevoren kan je alle mogelijke groenten snijden. Wat ik normaal doe is dit:

Een hele prei, het zand er uitgewassen,
Mogelijk een restantje van een paprika,
een deel van een Bamipakket, de peper ontdaan van zaden en klein gesneden, de taugé apart houden.
De groenten heel licht aanbakken, omdat later nog een tweede keer verwarmd wordt samen met de rijst.

Het koken van de rijst
Gebruik nooit snelkookrijst! Die smaakt namelijk niet.
Surinaamse rijst voldoet prima. Ook nog goedkoop!. Voor een fijnere smaak Basmati.
Gebruik voor de maat een oud koffiekopje.
4 kopjes droge rijst, 
1,5x zoveel kopjes warm water dus 6

Hoog aan de kook laten komen met de deksel erop.
Dan, wanneer het kookt, het gas zo laag mogelijk zetten en zo'n 10 minuten laten doorsudderen.
Hark er steeds met een vork door. Dus ook tijdens het koken.
Haal de pan van het vuur en laat die een kwartier met dichte deksel staan.
Hark dan voor de laatste keer voorzichtig door de rijst zonder die te beschadigen.
Nu de rijst is opgestoomd en opgezwollen, kan die worden toegevoegd aan de voorbereiding.
Samen met alle groenten in de Wadjang hoog opbakken en voortdurend omscheppen.

Het ziet er dan zo uit:
nasi goreng 
Nasi Goreng

Vandaag is het er van gekomen het gerecht met enkele mensen te eten en ik heb daar natuurlijk foto's van gemaakt.
Zie de resultaten hieronder

bordje1 

bordje2

En twee weken later:

rijsttafeltje
Zo eet ik nu iedere dag!