WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Kelintji  Berkoeah met nectarines en Nasi Goreng (PDF)


Een verrassend konijnengerecht met een heel bijzondere saus.

Vandaag was het niet gemakkelijk om weer iets op tafel te toveren. Ik had geen zin om er nog op uit te trekken naar een supermarkt. Ik had wel zin in Indisch eten. Dus keek ik eens in mijn koelkast en diepvries. Het is altijd weer een wonder wat daar uit kan komen. Deze keer trof ik 2 mooie Tamme konijnenbouten aan en heb eens op internet gekeken wat je daar mee kan aanvangen.  Gerechten te over… Mijn keuze viel op de Kelintji Berkoeah van Tante Lenny’s Kookhoekje, omdat ik de meeste bestanddelen in huis had. Toch heb ik enkele aanpassingen gedaan, waar ik later absoluut geen spijt van heb gekregen. Uiteraard heb ik alles weer gefotografeerd.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 Konijnenbouten
1 citroen
5 of 6 Perziken of Nectarines
2 tl Sambal Oelek
Ketjap Benteng Manis
Rietsuiker of Gula Djawa
Arachide olie
2 tenen Knoflook
2 stengels Bosuitjes
1 stengel  Bleekselderij
600 gr Verse of diepgevroren Nasi Goreng

De bereiding:
De konijnenbouten langzaam  ontdooien in de magnetron. Daarna op de gewrichten doormidden kappen met een bijl of zwaar mes. Leg de parten in een ruime schaal en knijp daarover een halve citroen leeg.  Strooi er ook wat peper en zout over en laat dit afgedekt minstens een half uur intrekken.

 nect1  
nect2

Nu is er tijd voor de saus. Oorspronkelijk wordt dit gerecht gemaakt met Mango, maar mijn Nectarines zaten mij al een paar dagen vragend aan te kijken, dus heb ik die geschild en in kleine partjes gesneden, gepureerd met de staafmixer en in een kleine pan gedaan met de gesnipperde knoflook (1 teen), bosui (1 stengel) en de bleekselderie, 100 ml water, 2 eetlepels Sambal en een flinke scheut ketjap manis. Dit aan de kook gebracht en vervolgens laag gezet. . Knijp nu het andere deel van de citroen hier in uit en doe er 2 el suiker bij. Laat op een laag pitje doorsudderen.
Proef de saus, deze mag niet zuur zijn en ook niet te zoet. Voeg voor de smaak zonodig ook wat peper en zout nog toe.

nect3   saus

 voorbraden   stoven
Gebruik een wadjan om het vlees  voor te braden.  Doe 3 el Arachideolie in de Wadjan en bak daarin het tweede gesnipperde knoflookteentje en Bosuitje tot ze bruin zijn. Voeg dan de konijnen-boutenstukken  erbij en laat dit lekker bakken totdat ze rondom lichtbruin worden.
Vuur op halve hoogte, steeds keren.

Gebruik voor de eindbereiding een braadpan en doe daar de saus in en de konijnenstukken.  Laat dit ongeveer drie kwartier stoven, zodat de konijn lekker gaar wordt.
Bak ondertussen de nasi met wat olie in een wok, doe er een scheutje ketjap bij en bak net zolang tot de nasi korstjes gaat vertonen.  (Vuur dus niet te laag)

nasi   kelintji klaar
Dien op in schalen op een réchaud.
Lekker met Kroepoek, Seroendeng en krokante uitjes.

bord kelintji

Selamat Datang.

En…..
Zo eet ik nu iedere dag!