WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Indonesische Pindasaus (PDF)

Smaakvolle katjangsaus voor bij de rijsttafel, maar vooral op de saté

Ingrediënten:
Potje pindakaas
6cm Gember
Grote Ui
Knoflook
Verse Laos of 2 tl poeder
Chillisaus
Versgebrande katjangs
Zout
Sambal Oelek of gesnipperde Lombok
Schrap van een kwart pakje kokosboter

De bereiding:
(Vaak kan het vlees-marinadevocht met de kruiden ui en ketjap worden gebruikt, wanneer je sate’s maakt, let dan wel op want dan brandt de saus makkelijk aan doordat de ketjap manis al in de marinade zit en de suiker zich in de pan afzet. Het is voor de hygiëne wel nodig om minstens een minuut door te koken)

Standaard bereiding:
Snipper de ui(en), de knoflook, laos en djahé en fruit die in zonnebloemolie tot de ui glazig wordt. Niet laten verbranden.
Voeg nu een aantal eetlepels gewone pindakaas toe en water en roer dit op het vuur door elkaar tot een gladde vrij dunne massa. Laat dit even sudderen.

pindasaus3   pindasaus2

Maak met een vijzel een aantal versgebrande pinda’s fijn en doe die samen met de sambal en wat zout bij het gerecht.
We voegen de zoete ingrediënten pas als laatste toe vanwege het aanzetgevaar.
Laat de massa licht koken en wanneer die indikt doen we er een flinke scheut Chillisaus, Katjap Manis en desgewenst gembernat bij.

pindasuaus3   pindasaus5
Vanaf nu steeds blijven roeren om spatten en aanzetten te voorkomen.
Wanneer de saus voldoende dik is kan die in een kom op een theelichtje worden gezet.

 


Zo eet ik nu iedere dag!