WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Dendeng Blado (krokant rundsvlees met bijlagen)  (PDF)  en..  een lekkere rundsvleessoep als voorafje.


Boodschappen voor 2 personen:    (geen grote eters)

500 Gram sucadelappen of runderlappen (zo mager mogelijk)
Tomaten
Laos
Gemberwortel
Sambal
Citroen
Knoflook
Sjalotten
Laurierblad 10 st
2 Spaanse pepers
Pandan rijst (1 kopje)
Koenjit
Zakje nasikruiden (gedroogd)
Prei
Lente-ui
Paprika
Banaan
Potje Rundsvleesbouillon

De bereiding:

De Dendeng (rundsvlees):

Snijd het rundsvlees in repen van ca. 5-7mm dik en doe die in een middelgrote kookpan met heet water. Snijd ook de stukken vet los van het vlees en doe die ook in de pan.
Breng dit samen met 5 laurierblaadjes aan de kook (zout toevoegen) en zet dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat dit 1,5 uur lang sudderen.
Met een schuimspaan uit de pan halen en laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Bewaar de bouillon voor de soep, die je hier tegelijkertijd van kan maken.
Doe de vette stukjes terug in de pan.
Sla met een vleeshamer of de achterkant van de vijzelstamper het magere vlees plat, op een nieuw keukenpapier.
Het vocht moet er zoveel mogelijk uit namelijk omdat we het later gaan frituren. (anders spat je de hele keuken onder)


gestoofde sucadelapjes

De rest is puur improvisatie en laat hier je creativiteit maar eens lekker werken.
Ik heb gestreefd naar een heel licht gerecht met milde smaak, niet te pedis.

Deze keer heb ik het zo gedaan:

De rijst:
Ik had nog een kopje pandangrijst (met van die lekkere grote korrels). Die heb ik gekookt volgens de traditionele methode; net onder water zetten in een kleine pan, beetje zout, koenjit en een kwart zakje gedroogde nasikruiden toevoegen, aan de kook brengen. Wanneer het kookt het vuur op zijn laagst en de deksel er op. Even doorroeren met een vork en na 12 minuten heb je een gare feestrijst, zonder aangekoekte bodem. Laat die maar rustig een half uur nagaren in de pan.

De groentenvoorbereiding:
Doe alle groenten in een bak(je) bij elkaar. Alles wordt dun gesneden omdat we dit straks heel korte tijd wokken.

Pel de sjalotten en snijd die dwars in ringetjes.
Snijd het binnenste van een prei (heel lichtgroen) in stukken van 7 cm en daarna langs in dunne reepjes.
Haal het buitenste blad van de lente-ui er af en snijd 2 stengels zo diagonaal mogelijk in dunne schijfjes.
Snijd de paprika in hele dunne schijfjes.
Knip de 2 Lomboks (spaanse pepers) inclusief de pitten ook diagoneel in hele dunne delen.
(Je hebt het helaas niet in de hand te weten hoe heet dit gaat worden. Neem anders een paar lepels sambal die je al kent)
Schil de gember en laos (ca 1,5 cm) en pel 3 teentjes knoflook. Snijd het resultaat vervolgens met een groot keukenmes in zo’n klein mogelijke snipppertjes.

Bereid nu de schaal voor, waarin je het gerecht gaat presenteren:
Pel een rijpe banaan en snijd die in ovale plakjes. Snijd een tomaat in plakjes en haal daar de zaden uit. Bekleed hiermee de zijkanten van de schaal (koud dus)
Snijd eventueel ook nog een mooi stuk van een lente-ui erbij.
Schep de rijst uit de kookpan en doe die in een keramisch bakje.
Eventuele sauzen kunnen ook in een bakje worden gedaan alhoewel die m.i. bij dit gerecht overbodig zijn. De rijst en de saus kunnen in de magnetron vast 1,5 minuten voorverwarmd worden.

De soep:
Het duurt best lang voordt je zo’n gerecht als dit op tafel kan zetten, daarom is het heel welkom, wanneer je vast een lekker soepje kunt serveren dat de ergste honger laat verdwijnen.

We hadden al eerder een pan met ongeveer ¾ liter getrokken bouillon overgehouden aan de voorbereiding. Die smaakt nog niet echt goed en daarom gaan we daar iets aan doen.
Ik had nog een flinke struik selderie en ook nog een stukje sellerieknol. Allebei kleingemaakt en aan de kokende soep, toegevoegd. Ook een flesje rundsvleesbouilon verdween er spoorloos in. Toen ik toch bezig was, heb ik daar ook nog fijngesneden prei (groene stukken) en vermicelli aan toegevoegd. Na een half uurtje was de soep klaar en nog redelijk helder ook.  HEERLIJK!

De eindbereiding:
1. Doe een behoorlijke hoeveelheid olie in een wadjang en breng die aan de kook. (het oppervlak kolkt). Gooi daar beetje bij beetje de platgestampte plakjes vlees in. Pas op want het blijft altijd toch wat spatten. Bak het in delen ca 1 tot 2 minuten en doe de krokante plakjes op een bord.
Laat het hier maar even liggen. Het blijft wonder boven wonder krokant!

dendeng frituren

2. Gebruik een wokpan voor de groenten en doe uit de wadjang 6 eetlepels olie er in. Wok hier de voorbereide groenten ca 1 minuut in op hoog vuur. Doe nu ook de krokante vleesreepjes erbij en pers over het geheel een halve citroen uit (liefst in een bakje om de pitten op te vangen en er uit te kunnen zeven) Doe er ter compensatie 2 tl suiker bij en wok nog even door tot alles weer heet is.

dendeng pan


Doe het gerecht dan op een schaaltje, maal er peper en zout over en zet het op een réchaud op tafel.

3. Serveer alles op réchauds. Doe er kroepoek bij en eventueel zelfgemaakte atjar.


denden blado tafel


Zo eet ik nu iedere dag!