WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Babi Pangang Boemboe Tjin à la Kokkie Henkie  (PDF) Gebruik de PDF voor het originele Indische recept


Heerlijke vleesreepjes in een pannekoek gerold en overgoten met een zoetzure saus en geserveerd met feest-nasi goreng.

Boodschappenlijstje1:

Het hoofdgerecht:
500 gr varkens frikandeau of (vetter) procureur
2 uien
6 t. knoflook
1 ei geklopt
halve prei
1 el meel
arachide olie
Groene krulsla of Baby Gem

Boodschappenlijstje2:
De saus:
Klein blikje tomatenpuree
5 sterren poeder (hoofdzakelijk voor de anijs)
Natuurazijn
Normale suiker (wit)

Boodschappenlijstje3:
De pannekoeken:
Tortillavellen (Mexicaans)
Of beter: een pak Koopmans pannekoekenmeel

De bereiding:

1. Het Hoofdgerecht:
Snijd het vlees in reepjes van ca. 6 bij 1 cm of 0,5cm,

Wrijf het gesneden vlees in met een mengsel van:

20 vers gebrande pinda's met vijzel fijngewereven
1 tl Ketoembarpoeder
Halve tl Djahépoeder
Halve tl Kentjoer
Halve tl Djintan
Peper
Zout

Maak in een diepe braadpan, model wadjang, met anti-aanbaklaag de olie heet en braad hierin het vlees lichtbruin. Op de helft de gesneden knofllookschijfjes er bij doen. (zo voorkom je verbranden)
Doe het vlees en knoflook in een glazen schaal met een schuimspaan. Laat zoveel mogelijk braadvocht in de pan.

2. De feestrijst
Ik gebruik om nasi goreng te maken, komisch genoeg, altijd een bamipakket.
Snipper met een mes een knoflookteentje, haal uit het hoofdgerecht wat vleesreepjes en snijd die klein.
Bak dit in de wadjang met weinig olie even voor en voeg dan de inhoud van het bamipakket op de taugé en de lombok na toe. Knip met een keukenschaar de lombok in kleine stukjes, incl. De pitten.
Even wokken en het vuur uitzetten.

Doe in een hoge pan met dikke bodem voor 6 personen, 4 koffiekopjes Surinaamse rijst en 6 kopjes heet water uit de geiser. Beetje zout erbij en met een vork doorroeren. Aan de kook brengen (ca 4 min) Weer met een vork er doorroeren en het vuur op de spaarbrander zetten. Deksel er op laten en 11 minuten laten sudderen. Dan weer met vork doorroeren en de pan van het vuur nemen met de deksel er op.
Laat de rijst een half uur staan.
Dan weer losmaken met een vork en in de wadjang doen bij de voorbereiding. Doe er nu 1-2 tl koenjit bij voor de gele kleur. Zet het vuur hoog.

Kluts 3 eieren, bloem, peper en nogal wat zout met een staafmixer luchtig.
Doe in een grote koekepan een beetje zonnebloemolie, laat dit heet worden en schenk het mengsel voorzichtig in de pan. Draai de pan om de bodem goed te bedekken en zet het vuur laag. Laat dit een minuut of 10 langzaam garen en wanneer de bovenzijde begint in te dikken, keer je de struif met 2 schuimspanen om en laat die nog even aanbakken tot ook die kant lichtbruin wordt.
Leg de struif op een snijplank en laat deze afkoelen. Wanneer je je vingers er niet meer aan brandt, snijd je de struif in repen en daarna in blokjes van iets minder dan een centimeter.
Voeg dit bij de nasi en vermeng alles.

struif    nasi

3. De pannekoeken:
Je kunt kant en klare Tortillavellen kopen, maar misschien is dat minder gewenst vanwege de enorme hoeveelheid conserveringsmiddelen, die die vellen maanden houdbaar maken. Bovendien hebben ze een irritante kartonsmaak.
Wij houden ons liever bij het zelf maken van de pannenkoeken.
Ook hier kan je het jezelf makkelijk of moeilijk maken.
Hier beschrijf ik alleen het maken van Koopmans pannenkoeken uit een pakje. Volg de handleiding op het pak voor het maken van het deeg.

Zorg dat het beslag niet te dik wordt. Mix het langdurig met de keukenmachine of staafmixer.
Gebruik een grote koekenpan of pannenkoekpan met anti-aanbaklaag en smelt hierin een klont roomboter. Draai de pan rond.
Wanneer de boter heet is schenk je een hoeveelheid beslag in de pan. Niet te veel en draai de pan rond tot de bodem net bedekt is. Bak de eerste pannenkoek tot er belletjes bovenop komen en de pannenkoek iets droger wordt. Draai dan de pannenkoek om met 2 schuimspanen en bak die aan de andere kant ook lichtbruin.
De eerste pannenkoek is zelden goed. Wees niet teleurgesteld.
Bak nu de volgende reeks pannenkoeken zonder boter en je zult zien dat je de dikte beter in de hand kunt houden.
(ze worden dunner) Houd steeds het vuur in de gaten nu ze droger zijn, niet laten verbranden.
Wanneer het te droog wordt voeg je steeds een heel klein klontje roomboter toe.
Stapel de pannenkoeken op een groot bord en laat ze onafgedekt afkoelen.
Daarna plaats je ze in de koelkast met een folie erover.

flensjes 

4. De saus:
Gebruik een ruim steelpannetje en doe hier de tomatenpuree, de kruiden, azijn, en de suiker bij.
Voeg hierbij een even grote, of naar smaak nog grotere hoeveelheid water aan toe.
Laat alles even aan de kook komen (schuim) en proef de warme substantie. Het resultaat moet echt zoetzuur zijn.
Niet wrang.
Wanneer je tevreden bent bind je de saus af, bij voorkeur helderbindend met aardappel-bindmiddel.
De saus moet niet te sterk zijn. Blijf dus water toevoegen en binden tot je tevreden bent.


 saus  Babi pangang saus is ook uitgebreider beschreven klik hier.

5. De eindbereiding en opdiening:

Vermeng wat bloem met een geklopt ei, fijngesneden witte delen en het lichtgroene van een prei samen met de gesnipperde uien en roer het goed door in een ruime kom.
Doe weer een beetje olie in de diepe braadpan en wok hier even het groentemengsel in.
Doe het inmiddels afgekoelde vlees er bij.
Op het laagste pitje smoren tot het gerecht bijna droog en door en door gaar is. (Pas op met verbranden van het gerecht)

 wadjan

Leg een warme pannekoek (uit de magnetron) op een vlakke ondergrond, verspreid daarop de versgewassen sla en een deel van het warme ingedikte vlees. Druppel hierover al een behoorlijk deel van de saus.
Maak een spitse rol, waar de sla en een beetje vlees iets uitsteken.

tjin rol
(afgebeeld is een wrap uit de supermarkt, maar het is natuurlijk wel de bedoeling hier de gebakken flensjes te gebruiken)

tjin rol

Tegelijkertijd maak je de nasi en de saus warm op het fornuis.
Doe een deel van de warme rijst op een schotel en de warme saus in een bakje en plaats die op een réchaud.


 rechaud

Eet smakelijk en....


Zo eet ik nu iedere dag!