WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Babi Goreng met Oestersaus, gewokte groenten en rijst (PDF)


Boodschappen:
Stukje gerookt vet spek en doorregen spek
500 gram magere varkenslappen
Lente-ui
Paprika
Komkommer
Prei
Wortel
Knoflook
Gember
Citroen
Oestersaus
Ketjap manis
Hoi-Sin saus
Olie
Suiker

De bereiding:
Snijd het varkensvlees in blokjes van ca 3cm en marineer dit met een paar tenen heel fijngesneden knoflook en een dubbele hoeveelheid fijn gesnipperde gember samen met ca 6 eetlepels arachide olie, een flinke scheut oestersaus en een beetje Ketjap Manis en Hoi-Sin saus. Roer het goed door en zet het minstens een kwartier afgedekt weg.

marineren  marineren van het vlees

Snijd ongeveer 5 plakjes van beide speksoorten en bak die langzaam uit in een wadjang.

spekjes uitbakken   vlees braden
Spekjes uitbakken                                                                             Braden van het vlees

Ondertussen kan de groenteschotel voorbereid worden.
Gebruik hiervoor wat je in huis hebt. In mijn geval was dat een paprika, komkommer, prei, lente-ui. Maar je kan er bijvoorbeeld ook champignons, uiringen, courgette in doen.
Houd wel een lente-ui apart om straks vers over het gerecht te snijden.

Wanneer de spekjes voldoende zijn uitgebakken, kan het vlees erbij. Zet het vuur even hoger tot het vlees begint te spetteren en zet het dan half hoog. Laat dit minstens een kwartier braden. Steeds doorroeren.

Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een wokpan en bak hier eerst de in dunne plakjes gesneden wortel in. Die willen we niet rauw in het gerecht hebben maar “ al dente”.
(Door het braden van het vlees met de marinade komt er veel jus vrij, zodat je makkelijk 6 eetlepels daar vanaf kunt nemen en toch voldoende saus overhoudt)

groenten wokken

Bind de jus af met wat Maizena tot het vlees glanzend wordt (niet te dik dus) en houd het op een laag pitje warm.
Wok de groeten in de olie totdat die iets glazig begint te worden. Knijp dan een halve citroen uit in een bakje en wip met een vork de pitten er uit. Doe het citroensap door de groenten en voeg 2 theelepels suiker toe ter compensatie van het zuur.

Opdienen met witte rijst of nasi en snipper daar een lente-uitje overheen.
Krepoek smaakt hier ook weer prima bij.


sbabi oestersaus bord

smakelijk en…


Zo eet ik nu iedere dag!