WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Een eenvoudige Atjar Tjampoer (PDF)


Fris, zoet-zuur groenten bijgerecht, vooral bij Indische Rijsttafel

Ingredienten:
1 pak gesneden witte kool, grove delen verwijderen
1 pak gesneden wortelen, grove delen verwijderen
geraffineerde suiker
olie
natuurazijn

Kruiden:
1 uien heel fijn gesnipperd
5 Kemirinoten fijngestampt
2 cm verse gember fijngehakt
1 teen knoflook fijngehakt
3 tl koenjit (geelwortel)
2 tl zout

De bereiding:

BEREID CONSERVEPOTJES VOOR. (Heet uitpoelen nadat ze uit de vaatwasser komen; ook de binnenzijde van het deksel)

potjes    kruiden toevoegen

Verwarm in een grote pan de kruidenvoorbereiding met een eetlepel olie tot die kookt.  Even glazig laten worden.
Doe daar nu de gesneden koop en "Julienne" wortelen toe en roer dit goed door.
Voeg nu steeds azijn en suiker toe, totdat je het zoetzuur vindt. Steeds proeven en pas op het warme gerecht smaakt zuurder, dus maak het niet al te zoet.

 groenten rauw   tjampoeren

Laat het samen nog heel even koken.
Doe de hete, inmiddels felgele atjar in glazen potjes en zet die onderste boven weg om af te koelen en vacuum te trekken.

Je kan dit gerecht voor het oog ook aantrekkelijker maken door groenten toe te voegen, maar aan de smaak draagt dat niets bij.
Vaak worden ook bloemkoolroosjes, komkommer of spersieboontjes toegevoegd.

geweckte potjes
Zo eet ik nu iedere dag!