WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Atjar Paksoi   (PDF)


Koud bijgerecht van hoofdzakelijk Paksoi, bij Aziatische maaltijden

Ingrediënten:

1 verpakking Paksoi met mooie witte stelen (500 gr?)

Kruiden:
2 uien snipperen
1/2 Komkommer
1/2 Lombok fijngesneden zonder zaden
1 el  kristalsuiker
2 cm gember gesnipperd
2 cm Laos eveneens
1 el wijnazijn
olijfolie
1 tl gefermenteerde zwarte sojabonen fijngestampt in de vijzel
3 el Kikkoman sojasaus
1 blokje Rundvleesbouillon
Droge witte wijn

De bereiding:
Snijd de witte delen van de Paksoi  in blokjes van ca 2cm.
Bewaar de bladen zo mogelijk heel. Was ze en gebruik die eventueel later voor versiering.

paksoi 1    paksoi 3

Kook de onder kruiden genoemde ingrediënten in de azijn en olie gedurende enkele minuten.
Proef of het lichtzoet is. De uien moeten goed gaar zijn.
Frituur de Paksoi stukjes ca 3 minuten en laat ze op een keukenpapier uitlekken.  Snijd de (gewassen) komkommer in de lengte door en haal met een theelepeltje de zaden er uit. Voeg de gesneden partjes bij de saus en doe daar een flinke scheut witte wijn bij. Laten sudderen tot de komkommer gaar is.  Voeg aan het eind een beetje bloem toe en roer alles door elkaar.

atjar_paksoi

Wanneer het gerecht niet zoetzuur genoeg is naar je smaak, voeg dan nog wat azijn en suiker toe en roer goed.

Zo eet ik nu iedere dag!