WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

 Italiaans-Hollands Snackdiner (Kerst 2010)
 (PDF)

Dit is een snackdiner dat je kunt presenteren op feestdagen aan een groep van ca. 6 personen, omdat je bijna

1. Garnalenamuse met rivierkreeften
Maak een cocktailsaus met kwark, mayonnaise, citroensap en tomatenketchup. Roer er paprikapoeder door, samen met peper en zout en wat whisky.
Voeg hollandse garnalen toe (ca 100 gr) Roer goed door.
Gebruik grote borrelglaasjes om te presenteren.  Doe onderin een schijfje mandarijn (uit blik). Vul de voorbereiding in de glaasjes en strooi daar wat paprikapoeder op. Knijp ook een beetje citroensap erover.
Opmaken met rivierkreeften (niet te vreten, maar wel spectaculair). Ook Carambola's zijn rond de kerst vanwege de vorm een leuke versiering.
Prik daarnaast ook enkele lange rucolablaadjes.
alles kunt voorbereiden en zo min mogelijk in de keuken hoeft te vertoeven.  Deze keer is een mix van Italiaans en Nederlands gekozen, omdat niet iedereen gek is op Italiaans.
Met Kerstmis 2010 werd dit door mij gemaakt en daarvan zijn enkele foto's gemaakt.


garnalen_amuse

   kerstomaatjes
2. Gevulde Kerstomaatjes
Snij een kapje van het tomaatje af en hol het uit met een theelepeltje. Maak een mengsel van fijngesneden prosciutto (ruwe ham) en roomkaas.
Om het smeuïg te maken meng je er wat van het binnenste van de tomaatjes door. Kruiden met peper, zout en een beetje Herbes de Provence.
Vul de tomaatjes ruim en zet de kapjes weer weer erop.
   iberische ham 3. Prosciutto met meloen
Je kunt deze gerookte ham gesneden kopen bij de supermarkt.
Niet iedereen heeft echter zo'n geluk als ik, die een grote Iberische ham heeft gekregen, waar je naar believen steeds met een speciaal flexibel mes flinterdunne plakjes van af kunt snijden. Dit ding blijft op kamertemperatuur wel 3 maanden goed.
Het is dan wel geen prosciutto, maar wel heel erg lekker.
Neem voor de meloen een Galiameloen. Snijd deze in parten en schraap alle zaden er goed uit. Snijd ook de schil er heel ruim vanaf, zodat er geen harde delen overblijven. Doe  een klein beetje suiker over de meloen en wikkel deze in de gesneden ham. Strooi een beetje peper over de uitstekende punten
    pizza beleg
   

4. Pizza vierkantjes
Snijd ringen van 4 uien en bak die 15 minuten op laag vuur gaar.
Vet een braadslee in en leg daar de ontdooide  plakken bladerdeeg op en smeer er rode pesto op (potje). Verdeel dan de fijngesneden ansjovis (blikje) en verse basilicum erover. Daarna de voorgebakken uiringen verdelen.
Verwarm de oven 10 min op 200 0C en bak daarna de pizza's in 20 min.
Laat afkoelen en snijd in kliene vierkanten.
Opdienen op kamertemperatuur.

pizza belegd 

    italiaanse gehaktballetjes 5. Italiaanse gehaktballetjes
Gebruik 250 gr h.o.h. gehakt en meng dit met zoete ui, olijven, knoflook, peterselie, peper en zout. Gebruik een staafmixer voor de kruiden. Meng alles goed door het gehakt. Pas met een theelepeltje de hoeveelheid af en draai dan kleine balletjes.
Vul een wadjan met een halve liter zonnebloemolie, verhit dit tot de olie begint te draaien en frituur de balletjes in delen tot ze rondom bruin zijn.
Uit laten lekken op keukenpapier. De balletjes kunnen koud worden gegeten.

(De olie kunnen we later in dit menu nog een paar keer benutten. Maar houd wel deze volgorde aan!)

6. Zalmrolletjes
Kluts 6 eieren met 3 tl maizena, peper en zout en bak in een kleine koekenpan dunne omeletten. Laat deze steeds 2 minuten in de pan zonder vuur afkoelen. Laat de omeletten helemaal afkoelen op een werkblad of bakpapier.
Leg op de omeletten een paar plakken gerookte Noorse zalm en smeer deze in met een mengsel van roomkaas, fijngesneden stemgember, geknipte bieslook, peper en zout.
Je kunt hier natuurlijk ook op variëren zoveel als je wilt.
Rol de omeletten zo strak mogelijk op en verpak ze in vershoudfolie. 3 uur in de koelkast en dan dun snijden met een scherp en nat officemesje.
zalmrolletjes

gebakken eierpannekoek

pannekoek insmeren

 7. Semi gedroogde zontomaatjes met mozzarella
Gebruik tomaatjes in olijfolie, snijd er een plakje Mozzarella op.
(Het verdient aanbeveling om echte buffel-mozzarella te nemen)

8. Gemarineerde Aubergine
Snijd de aubergine in plakken van ca. 1 cm dikte. Een zoutbeurt geven is niet meer nodig, omdat ze tegenwoordig zodanig gekweekt worden dat ze niet meer bitter zijn. Wel moet je ze kort bakken om de toxische eigenschap ( Solanum-Nachtschade) op te heffen.
Marineer de plakken eerst met een mengsel van olijfolie, balsamico-azijn, gesnipperde knofllook, peper en zout.
Bak kort op hoog vuur aan beide kanten en presenteer op kamertemperatuur met peterselieknipsel.

9. Krokante kruidenboter-stokbroodschijfjes
Maak de kruidenboter altijd van roomboter.
Laat een half pakje roomboter gedurende 30 sec. zacht worden in een bakje in de magnetron.
Snipper 2
of liever 3 grote knoflooktenen  en wat peterselie, bieslook. Roer dit door de boter met een vork. Omdat we toch Italiaans bezig zijn, voeg er ook wat Herbes de Provence bij. Proef nu eerst en voeg vooral veel peper en zout toe. (Je hebt meer nodig dan je denkt)
Snijd een wit stokbrood (supermarkt) in plakken van 1,5 cm. Bestrijk de plakken aan 2 zijden met de kruidenboter. Dat gaat het makkelijkst met een lepel.  Leg de plakjes op een bakplaat en bak die in een voorverwarmde oven op 200 0C ca 5 minuten per kant met grillwarmte.
De schijfjes zouden nu krokant moeten zijn.
Laat het op kamertemperatuur komen.
Dit gerecht dient vaak als appetizer en kan dus als eerste op tafel worden gezet.
Dit geldt ook voor het volgende gerecht:

    paprika geroosterd

    paprika geschrapt






10. Geroosterde rode Paprika

Neem een vork of een lange viekante grillpen en steek die in de paprika.
Rooster die op het gasfornuis direct in de vlam, totdat die aan alle kanten zwart is.
(ca 15 minuten). De paprika is dan hopelijk nagenoeg gaar. (al dente)
Laat hen afkoelen en schraap met een mesje het verbrande vel weg en was de paprika schoon.  Snijd deze doormidden en verwijder de zaden en witte delen.
Snijd het rode vruchtvlees in lange reepjes van ca 3 mm dikte.
Snipper 2 knoflookteentjes en doe dit samen met je beste olijfolie over de paprika.
Afmaken met zout en peper. Een uurtje in de koelkast laten intrekken.
Op kamertemperatuur opdienen op kleine bordjes.

11. Boerenpaté met cranberrysaus
Koop een paar verpakkingen boeren- of Ardennerpaté.
Snijd deze in vierkante hapklare stukken en drapeer daar in het midden wat cranberryaus over
.
Presenteren op een aparte schaal

12. Pasteitjes
Koop de pasteibakjes in de supermarkt.
Maak een pastei van 2 flesjes kippenbouillon met kipstukjes.
Roer bloem en bouillon heel goed om en voeg daar kerrie, zout en peper aan toe tot het op smaak is.
Kook het mengsel tot de bloem gaar is en bindt.
Schep dit over de bakjes en zet het kapje weer terug.
Dit gerecht wordt heet opgediend.

   drumsticks 13. Gepaneerde drumsticks
Dit gerecht is uitvoerig beschreven  bij bakhaantjes  (klik hierop)
Deze keer is de methode gebruikt met drumsticks
Helaas moet je wel weer het vel verwijderen alvorens te paneren.
Frituren in de olie van de gahaktballetjes

14. Gefrituurde inktvisringen
Dit diepvriesgerecht koop je bij de supermarkt en dit moet vanwege de vissmaak gefrituurd worden als laatste.
Bak de ringetjes goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er zout over en presenteer dit in een grote kom met in kleine partjes gesneden citroen.
Geloof het sprookje niet dat ze taai zijn. Dat klopt tegenwoordig niet meer!


Hieronder foto's van opgemaakte borden.
Hiervoor zijn diverse tropische en mediterrane vruchten gebruikt, zoals, Carambola, geroosterde paprika, passiefruit en wat je maar kan vinden rond deze tijd.
Ook plakjes salami en slachicho zijn heel welkom.

bord2


bord3
Na al dit geweld, kan je wel een lekker glaasje Grappa gebruiken.

Eet smakelijk en...

muts

Zo eet ik nu iedere dag!