WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

Krokant gebakken zalmmootfilé met bijlagen

 (PDF)


De zalmmoten worden van tevoren gewenteld in een op tempura lijkend beslagje. Hierdoor krijg je na het bakken een heel dun krokant korstje, waardoor de zalm binnenin heerlijk mals blijft. Als bijlage is gekozen voor verse spinazie en blanke spaghetti. Maar dit kunnen heel goed ook peultjes en gebakken minikrieltjes zijn. Als de bijlagen maar licht van smaak zijn.

Ingrediënten voor 4 personen:
Per persoon 1 zalmmoot zonder graat van ca. 150gr
Viskruiden (Verstegen)
Maizena en tarwebloem
Zout en peper
Spaghetti van Durum tarwe, lekkere dikke (half pak)
Olijfolie extra vergine
1 Spaanse peper
3 middelgrote verse knoflooktenen
1 Zakje geraspte en gedroogde Padanokaas
ca 600 gr verse spinazie, meestal 2 zakken

Voorbereiding:
Maak met 2 el maizena en wat koud water een dun papje en voeg daar beetje bij beetje wat bloem bij (totaal 1 el) roer goed tot een dun glad beslag.
Voeg hier de viskruiden en peper en zout aan toe. Doe de saus in een ruimere kom waar ook de vis in past. Schud om de 5 minuten goed om, zodat het beslag aan alle kanten goed aan de vis kleeft.

De spinazie is op de manier, zoals die nu door mij  is bereid, het lekkerst, wanneer alle steeltjes er met de hand vanaf zijn gebroken. Dit is vooral voor 4 personen een heel karwei. Doe een kwart in een vergiet en spoel al het zand eruit.  Doe dit in een grote pan en doe hetzelfde met de overige driekwart. Even laten uitlekken.
De spinazie wordt zonder water, peper of zout gekookt onder regelmatig roeren.  Dit duurt hooguit 10 minuten, dus goed timen met de andere gerechten. Zet het dus pas op wanneer al het andere zo goed als bereid is. Verwonderlijk is, dat zonder zout en peper je toch de indruk hebt dat deze kruiden er in zitten. Ook is de felle donkergroene kleur heel opvallend.

De "Spaghetti aglio e olio" is de eenvoudigste en redelijk neutrale spaghetti, die je kan maken met ingredIënten die je altijd in huis zou moeten hebben:
Een goede kruidige olijfolie, een stukje spaanse peper, een paar knoflookteentjes en geraspte en gedroogde  Padanokaas. Dit laatste kan je in zakjes kopen en lang in de koeling goedhouden.
Breng 2 l water in een ruime pan aan de kook. Doe daar een halve verpakking spaghetti in en geleid de slapper wordende spaghetti onder het water.
Doe in een kleine bakpan wat van deze kwaliteits-olijfolie en verhit die op matig vuur.
Pel de knoflook en snijd die in dunne schijfjes. Snijd de spaanse peper en de lengte doormidden en was de pitjes eruit. Snijd deze dan in zo dun mogelijke plakjes.  Fruit beide in de inmiddels warme olie totdat de knoflook krokant wordt (te warm= bitter).
Nu kan je ervoor kiezen deze voorbereiding in zijn geheel bij de spaghetti te doen, of alleen de knoflook. In het eerste geval krijg je behoorlijk hete spaghetti, in het tweede geval matig hete. Roer alles goed door elkaar en verdeel dan de strooikaas erover. Goed mengen en wegzetten onder folie.
Later plaats je de schaal in de magnetron om op te verhitten.

Eindbereiding:
Breng in een ruime bakpan flink wat bakboter aan de kook, zet het vuur dan op de helft en braad de zalmmoten aan 4 kanten mooi bruin en de binnenkant gaar. Wanneer de moten niet meer veren onder de vork, dan is het zo ver. De bakboter gooi je weg.
Kook tegelijkertijd de spinazie gaar en doe die in een schaal. Verhit ook de spaghetti onder de ingeprikte folie in de magnetron.
Doe de moten op een bord en de spinazie in een schaal. (Nooit opwarmen)
Haal de folie van de hete spaghetti af en plaats deze samen met de spinazie op réchauds.

De volgende keer maak ik foto's van dit onverwacht heel geslaagde gerecht.


Eet smakelijk en...

Zo eet ik nu iedere dag!muts