WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

Vijgenjam uit eigen tuin

 (PDF)


Je kent het waarschijnlijk wel. De vijgen zijn allemaal tegelijkertijd rijp en beginnen te vallen. Dan ga je die verdelen onder je vrienden en bekenden. Maar die eten er maar een of twee van en het is zonde om deze heerlijke vrucht weg te gooien. Zo viel mij ook zo'n 5 kg overrijpe vijgen uit de tuin van de familie van Eijk in Waalwijk ten deel. Omdat ik een jaar terug ook al eens die rare mispeljam had gemaakt, lag het voor de hand om nu ook zoiets te doen. De subtiele smaak van een vijg leek mij niet geschikt voor een chutney, dus het werd jam! Om de potjes op te sieren heb ik er ook weer etiketten bij gemaakt.


sticker van Eijk

Bereiding:
Je kunt geen lekkere jam maken van alleen vijgen; daar heb je bij voorkeur perziken of nectarines bij nodig voor de fruitigheid en wat vers uitgeperste citroenen voor de gewenste zoet-zuurgraad. Dus deze gekocht, samen met 2 kilopakken geleisuiker. Deze suiker bindt en conserveert.
Toen begon het vieze karwei met het eruit peuteren van het vijgenbinnenste. Snijd daartoe de vijg doormidden en lepel deze uit met een dessertlepeltje. Doe het vruchtvlees in een grote pan. (je houdt slechts de helft van het gewicht over)
Schil in halve gewichtshoeveelheid een aantal perziken/nectarines en snijd de partjes klein. Voeg die bij de vijgen.

vijgen schoonmaken

Mengen met een houten lepel en er vast ook een pak geleisuiker bij doen.  Aan de kook brengen en als dat zover is, het vuur laag zetten. Steeds goed blijven roeren, want anders zet de suiker aan.
De citroen halveren en met een sapcentifuge het sap er uit persen. Doe dit erbij.  Roer weer goed door en ga nu proeven.
Proeven is essentieel in de keuken, alleen is het nog niet zo makkelijk om warme gerechten te beoordelen. Het is een heel andere sensatie om een warm zoetzuur gerecht te beoordelen als dat je dat zou doen met het koude eindproduct. Hier moet je ervaring in opbouwen.
Toen ik die grote massa vruchtenmoes proefde bleek die mierenzoet te zijn.  (vijgen en perziken kunnen van zichzelf al behoorlijk zoet zijn als ze rijp zijn). Dus nog een citroen uitgeperst.

De nederlandse vijgen zijn vanbinnen wel een beetje rood, maar samen met het vruchtvlees en de toegevoegde perziken blijft er maar weing kleur over. De kleur die we nu hebben oogt eigenlijk een beetje onsmakelijk. Dat moeten we dus verbeteren, want als het niet oogt dan vinden we het al snel niet lekker. Om dit soort problemen
op te lossen zijn er een aantal voedingskeuren, die officieel zijn toegelaten. Hier heb ik eenpaar druppels van de kleur Karmijn toegevoegd en na flink omroeren ontstond er een echt aantrekkelijke rode kleur. En bij het proeven smaakte het ineens ook veel beter! Nu brengen we de jam, waar we nog steeds geen water aan hebben toegevoegd) op de gewenste dikte. Dat doen we in etappes met een maizenapapje.
Los steeds een beetje maizena op met koud water in een kopje en voeg dat bij de jam. Roeren tot het bindt. Ben je niet tevreden dan herhaal je dit totdat er een hele stroperige massa ontstaat.  Door het binden met maizena voorkom je dat je teveel suiker zou gebruiken, waardoor de kans op versuikeren (kristalliseren)  na afkoelen erg groot is. En we willen geen vijgenborstplaatjes! 

Hygiëne en bewaren van de jam:

pot

Deze keer heb ik bij Xenos ook kleine wekpotjes gekocht half zo groot als een normaal jampotje. Nog wel met een beugel!
Ze hadden 2 types; Een met een buik en een recht potje. (Achteraf bleek dat je niet op fatsoenlijke wijze een sticker kan plakken op een buikpotje.)
Gewone conservenpotjes zijn natuurlijk onontbeerlijk gezien de hoeveelheid jam.
Was de potjes met heet water uit en ook de deksel met beugel. Zorg dat de jam licht kookt en schep met een eveneens gekookte lepel de potjes tjokvol.  Sluit direct af en zet de potjes ondersteboven op het aanrecht om vacuüm te trekken tijdens het afkoelen.
(Doe een ovenhandschoen in je linkerhand om verbranding te voorkomen (als je rechts bent))
Veeg de potjes voor het omkeren onder de warme kraan met een afwasborstel schoon.
Na het afkoelen
kunnen de stickers geplakt worden. Wanneer je slim bent, dan staat daar ook de juiste datum van bereiding op.Zo eet ik nu iedere dag!muts