WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

Varkensmedaillons met een voorgerecht van gegratineerde eieren
  (PDF)

Gegratineerde eieren in Mornay-saus (of Tartare) v
oor 4 personen:

8 hardgekookte eieren
6 el verse room
2 el azijn
¼ l Momay-saus (Alternatief Tartare-saus uit een potje Appie Hein)
50g geraspte kaas
2 el boter
8 el fijngehakte kruiden (peterselie, kervel, dragon, bieslook) peper, zout
Halveer de eieren in de lengte. Neem er de eierdooiers uit en meng ze met room, azijn, zout en peper, tot het een mooie gladde
massa bekomt, waarmee u de eiwitten vult. Leg ze in
een beboterde ovenvaste schotel, bestrooi met de kruiden en giet de
Mornay-saus over.
Bestrooi met geraspte kaas en vlokjes boter. Laat gratineren in de oven, waarbij u de
ovendeur open laat. dien zeer warm op.

gegratineerde eieren
Varkensmedaillons met abrikozen  voor 4 personen:
 
circa 400g varkenshaas (2 stuks)
1
  blik abrikozen op sap (ca. 400g)
2  el olie 25g boter
zout en versgemalen peper
2 el citroensap
2 el sojasaus of ketjap
1 dl kookroom/creme fraiche
Sjalotten
Bieslook
Peterselie
Tuinkers/veldsla
Snijd de varkenshaas in 8 gelijke porties en sla ze met de muis van je hand plat.
Laat de abrikozen uitlekken en vang het sap op.
Verhit de olie in de koekenpan en voeg de boter toe.
Bak de stukjes varkenshaas, als het schuim is weggetrokken, aan beide kanten in circa 3 min.  bruin en bestrooi ze met wat zout en peper.
Blus het braadvocht af met circa 1 dl van het abrikozenvocht en roer er het citroensap, de sojasaus en de kookroom door.
Laat het vlees nog circa 5 min in de saus stoven.
Schep op een schaal, garneer met de uitgelekte abrikozen
en bestrooi met de fijngeknipte bieslook.
varkensmedaillons1    varkensmedaillons2
Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree en groenten naar keuze.
Nadat de aardappelpuree warmgemaakt is, kan je er zachte groene groenten doorheen knippen.
Tuinkers, spinazie, veldsla, enz.
Voor de groente heb ik deze keer gekozen om hele sjalotten snotgaar te koken en die in de originele vorm erbij te serveren.
Het is zaak de sjalotten aan de kook te brengen en vervolgens op het laagst mogelijke pitje te koken gedurende zo’n 25 minuten.
Ditzelfde heb ik weleens in Frankrijk gegeten, maar dan met hele grote knoflooktenen op dezelfde wijze bereid. Dit is in Nederland wel wat gevaarlijker!
opmaak
Eet smakelijk en….


Zo eet ik nu iedere dag!  muts