WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Varkensfilélapjes met Käferbohnen (oostenrijk)  (PDF)

Ik heb vrienden in de Steiermark, waar ik eens in de paar jaar over de vloer kom en die zijn er de oorzaak van, dat ik enkele heel aparte gerechten uit die streek hier heb beschreven en gekookt. (Zie ook Backhändl). Dit gerecht is wel helemaal gecombineerd met Nederlandse ingrediënten.
Beide gerechten zijn ook door mij origineel in het duits beschreven.


Boodschappen:
Voor 2 personen 3 Varkensfilélapjes
Verpakking peperroom Knorr
Doosje tuinkers
Rucolasla
Krop sla
100 gr Käferbohnen of andere exotische grote bonen (Turkse winkel)
Steirischer Kernöl (of koudgeperste olijfolie)
Knoflook
Pakje Fries roggebrood
Blikje halve abrikozen
Honing
Citroensap
Peterselie
Potje kappertjes
Heldere sladressing
2 eieren

De voorbereiding en bereiding:

1. Zet 12 uur van tevoren de bonen in de week. (ruim water) en kook deze daarna in vers water net zolang tot ze gaar zijn. Dat kan langer dan een uur duren, dus gebruik ruim water.
Laat de bonen afkoelen (ze zijn inmiddels weer erg groot geworden)
Voeg een scheutje Kernöl of Olijfolie toe en pers één of twee knoflookteenjes er over uit.
Op smaak maken met een beetje citroensap en peper en zout. Dit bijgerecht wordt koud gegeten en smaakt naar gepofte kastanjes. Je kunt de bonen ook als snack met een prikkertje eten.

 Bonen weken

bonen weken  

gekookte bonen 1  gekookte bonen 2
Gekookte bonen en ..                                               aangemaakte

2. Bak de varkensfilélapjes aan beide kanten kort voor op hoog vuur met ruim roomboter en Bak-en-Braad. (ca. 1 minuut aan beide kanten). Haal ze uit de pan en zet ze afgedekt weg.
Volg de aanwijzingen van Knorr voor het maken van de pepersaus en doe dat in de pan met het braadvocht, voeg daarna kappertjes toe uit een potje. De muffe smaak verdwijnt door toevoeging van wat citroensap. Laat dit alles afkoelen voor later gebruik. Zout kan je altijd later op het bord nog toevoegen.

3. De borden kunnen nu worden opgemaakt. Was enkele mooie slaablaadjes en leg die aan een kant van het bord. Leg aan de andere zijde 2 diagonaal doorgesneden plakjes Fries Roggebrood neer.
Maak de rucola aan met aleen wat heldere sladressing een versgemalen peper en plaats die ook op het bord. De afgekoelde bonen kunnen nu ook op het bord naast de rucola worden geplaatst.
Bak 2 eieren op de laagste stand in de olie, totdat ook de dooier begint te stollen. Het mooiste resultaat bereik je in een pannetje met een bodem van een diameter van ca 7cm. Maar niet iedereen heeft zo iets moois.

4. Nu volgt het stessgedeelte want de warme ingrediënten moeten tegelijk klaargemaakt worden.
Doe de abrikozen met een beetje sap in een kleine pan en voeg daar een flinke schep honing en wat citroensap aan toe. Laat dit langzaam zonder deksel warm worden en blijf roeren met een houten lepel tot het een beetje caramelliseert. Zet het vuur zo laag mogelijk.
Maak de eieren weer warm op een laag pitje
Laat de pepersaus weer langzaam warm worden.
Bak op een middelgroot vuur de filélapjes gaar (ca. 5 min.)
Snijd de warme filé aan de bovenzijde een paar keer diagonaal in en leg ze op het bord. Giet de saus erover en snipper wat verse peterselie en tuinkers en/of bieslook erover.
Leg op het vlees 2 warme abrikozen en een gebakken ei en serveer het gerecht.

bord
Zo ziet het er dan uit

Wetenswaardigheden:
(De hier beschreven bonen werden door mij jaren geleden uit Stiermarken, Oostenrijk meegenomen en ik heb ze sindsdien ieder jaar weer geplant en geoogst. Het gevolg is, dat ik nu dozen vol bonen heb. In Oostenrijk heten ze Käferbohnen, niet omdat ze op kevers lijken, maar omdat kevers in Oostenrijk de gewoonte hebben eieren te leggen in de peulen. Deze vaak meer dan 30 cm lange peulen bevatten tussen de 4 en 6 zeer grote, meestal paarsgevlekte bonen, die na drogen donkerbruin worden. Na het weken keert echter de paarse kleur weer behoorlijk terug.
Wanneer je de bonen niet hermetisch gesloten bewaart, loop je het risico je hele huis vol vliegende insecten te hebben. De bonen (familie Latyrus) bloeien oranje en dat kan deze zomer geen kwaad!
Helaas is er ook sprake van degeneratie, want inmiddels bloeit de helft van mijn bonen lichtgeel. De boon wordt dan bruin gevlekt en is iets kleiner dan de paarse. Wanneer je alleen bruine zaait, krijg je 50% paars en 50% bruin. Ik selecteer ze naar kleur en dit jaar ga ik paarse bonen zaaien. Benieuwd wat dit oplevert. Iedere zomer is een kant van mijn tuin getooid in een weelde van bloemen in fel oranje en geel).

bonen in Nederland
Käferbohen, Tovermolen 11, Eindhoven

 
(De beschreven “Kernöl” is eveneens een product van een klein zuidelijk deel van Stiermarken, dat zich samen met de heel typische rosé (Schilcher) concentreert in een straal van 20km rond de plaats Stainz. Kernöl wordt geperst van de pitten van een soort pompoen en de oogst is in de late zomer. Je ziet dan hele slagvelden met kapotgeslagen oranje-gele pompoenen. De zaden worden koud geperst tot een geheimzinnige bruine massa, die wonderlijk genoeg op salades ineens felgroen oplichten. De Oostenrijkers zijn hier zo gek op, dat ze zelfs het overgebleven vocht van de salades opdrinken.
Het behoeft geen betoog, dat dit product nooit Nederland zal bereiken, want men heeft niet eens genoeg voor eigen consumptie en dat geldt ook voor de Schilcherwijn, waarvan men beweert dat Duitsers er agressief van worden. De olie is bijna zo duur als kaviaar, maar is bijzonder lekker van smaak en je hebt maar weinig nodig.)

pompoenen op het veld
 "Kürbissl", Frauenthal, Steiermark/Oostenrijk

Siehe auch die Deutschsprachige PDF


Zo eet ik nu iedere dag!