WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

   Struisvogelbiefstuk met  abrikozencompote, etc.   (PDF)

Dit erg smakelijke gerecht is onlangs samengesteld in overleg met Jans Huizing, de ex-commensaal van Kokkie Henkie,
die vaak een structurele bijdrage levert aan het culinaire welzijn van beiden en genodigden. (In de vrijgezellen periode)


Ingrediënten:
Struisvogelbiefstukken
Grote portobello’s (ook wel portabella’s genaamd afhankelijk van fabrikant)
Gewelde of gedroogde abrikozen
Limoen of citroen
Geitenkaas
Oude strooikaas
Aardappels
Melk
Roomboter
Maizena
Verse peterselie

De bereiding:
Smelt  in een grote koekenpan zoveel roomboter, dat de bodem ruim bedekt is en schroei de biefstukken op hoog vuur snel aan beide zijden dicht.  Door ze door de pan te roeren voorkom je dat de boter verbrandt.  Zet dit nu weg en laat het afkoelen tot vlak voor het diner.
(Inpakken in folie kan, maar is niet echt nodig).

Doe de gewelde abrikozen in een kleine pan en voeg daar zoveel heet  water aan toe, dat ze ruim onder staan.
(gedroogde Abrikozen moeten een hele nacht in het water staan om ze  “geweld” te kunnen noemen). 
Knijp een hele limoen of een halve citroen daarin uit.. Doe er net zoveel suiker bij, dat het zoet wordt. Voeg ook een eetlepel  vanillesuiker  toe. Wat zout zorgt voor smaakversterking. Proef of het zoet genoeg is.
Doe het vuur aan en kook dit gedurende 5 minuten zachtjes door. Maak in een kopje met koud water wat Maizena aan en voeg dit in kleine hoeveelheden bij de kokende abrikozen tot het begint te binden. Goed roeren en met deksel er op wegzetten.

Snijd met een scherp mesje de stelen van de Portobello’s zover mogelijk weg en snipper deze heel fijn. Doe dit met wat peper en zout in een steelpan en smelt daar een rijp geitenkaasje in en roer dit goed door elkaar.
Strijk de paddestoelen aan alle kanten met een kwastje met olijfolie in en leg de “hoeden” (Capellone) onderste boven op een ingestreken oven-bakplaat. Vul de paddestoelen met het voorbereide mengsel.  Druk in het midden een takje peterselie in de massa.  Plaats de plaat in de oven en verwarm die  pas ca 10 minuten voor het diner.

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukjes  en kook die tot ze gaar zijn. Afgieten en even laten uitstomen. Prak de aardappelen fijn met een vork. Voeg nu peper, zout en wat melk toe en klop met een garde tot een gladde massa ontstaat.  Let op: NIET met een keukenmachine doen, want dan krijg je een slijmerige puree!
Schep de puree in een spuitzak met stervormige mond en spuit op een voorgeboterd bakblik toefjes puree tot het blik vol is. Doe wat melk in een kopje en spetter met een kwastje wat melk over de toefjes. (Bakt mooi bruin). Zet de oven op 190 graden en laat de puree 15-20 minuten bakken.
Blijf kijken of ze al kleuren en wanneer dit zo is, kan de biefstuk gebakken worden en zijn we nog 5 minuten van het diner verwijderd.

Bak de struisvogelbiefstukken op hoog vuur weer op en blijf ze steeds keren endoor de boter roeren. Niet in de biefstuk prikken, maar met de platte kant van de vork “voelen” hoe het staat met de garing. Wanneer ze minder beginnen te veren, kunnen ze geserveerd worden. Nu zijn ze redelijk rauw van binnen, maar je kunt natuurlijk ook nog langer bakken tot ze rosé zijn. Hoe langer je bakt hoe minder mals ze worden.

Opdienen op een ruim bord samen met de Portobello’s, abrikozencompote en aardappeltoefjes.
Naar smaak kan ook wat jus over de biefstuk worden gedaan.Eet smakelijk en....


Zo eet ik nu iedere dag!  muts