WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Rundvlees kroketten zelf maken   (PDF)

Inleiding:
Dit is een rampzalig recept om te bereiden, wanneer je honger hebt.
Het duurt normaal gesproken 2 dagen voordat je het eerste kroketje in het vet kunt gooien.
Maar ja, wanneer je het geduld kunt opbrengen, dan heb je ook iets waar je U tegen kan zeggen.
Ik heb de kroketten iets anders bereid dan normaal gebruikelijk, omdat ik op deze manier de dikte van de Roux beter in de hand denk te hebben.

Boodschappen:
300 gr tarwebloem
250 gr roomboter
1 a 2 uien afhankelijk van de grootte
450 gr Runder Soepschenkel (met bot)
250 gr mager runder soepvlees
3 bouillonblokjes runder
Grof gemalen peper
Gewone kerrie
Thijm en nootmuskaat

4 eieren gekutst

De bereiding:
Gebruik 2 grote pannen. Gebruik de kleinere om het vlees in te trekken. In de grote hoge komen uiteindelijk alle ingrediënten bij elkaar.
Doe al het vlees in de pan en vul die aan met warm water tot ca.2 cm boven het vlees.
Breng het aan de kook en zet het dan laag. Kruimel de bouillonblokjes er in en ook 3 tl kerrie, 2 tl peper en 1 tl nootmuskaat. Doe er net zoveel bouillonblokjes in dat het niet te zout wordt.
Laat dit 3 uur op een laag pitje pruttelen met de deksel op de pan.Roer om het half uur om

Het maken van de roux:
Doe in de grote pan de roomboter en smelt die. Doe hier de gesnipperde ui(en) bij en bak dit totdat de ui lichtbruin wordt. Zet het vuur laag en doe nu alle bloem erbij. Goed mengen en blijven roeren. Nu heb je de neiging om er meer bloem bij te doen. Maar de bloem is nog niet gebonden en de roux zou dan veel te dik worden. Wacht dus rustig af en laat de bloem langzaam garen. Wanneer de massa toch te dun blijft doe er dan wat bloem bij tot die korrelig wordt. Het roeren wordt moeilijk. Houd de pan steeds op een laag vuur. Roer ongeveer gedurende 15 minuten tot de bloem redelijk gaar is en zet dan het vuur uit.
Ik gebruik dus meer bloem dan boter in tegenstelling tot de meeste recepten.
De uiteindelijke dikte van de roux, wordt later pas met water gerealiseerd als alle ingrediënten zijn toegevoegd.

Wanneer het vlees van de schenkel van het bot valt, snijd dan het vlees in kleine stukjes en maak dit verder fijner met de staafmixer of keukenmachine. Over het algemeen is dit vlees eerder gaar dan het magere soepvlees. Laat dat dus rustig nog een half uur doorgaren. Zet het vuur onder de roux pan weer aan op een laag pitje. Doe het fijne vlees bij de roux en schep lepel voor lepel wat bouillon erdoor. Steeds goed roeren. Je kunt na 5 soeplepels meer lepels tegelijk toevoegen. Maar laat het magere soepvlees onder de bouillon staan. Wanneer het soepvlees gaar is, wordt dit met de hand gesneden in  de vezelrichting, zodat er draadjes ontstaan. Snijd die eventueel korter tot zo’n 2 cm. Pluis het vlees eventueel met de hand verder uit. Doe het vlees bij de roux en voeg nu ook alle bouillon erbij.Voeg nu wanneer het nodig is net zoveel warm water toe, dat de roux nog net aan de pollepel blijft hangen. Als het goed is, dan is nu ook de bloem gaar. (even proeven)
Doe de warme roux nu in schalen van ca 5 cm diep en laat die grotendeels afkoelen. Dan afdekken met folie en in de koelkast 12 uur laten opstijven.

 

 

 


Het rollen van de kroketten:


Bereid een plat bord met bloem en een met paneermeel voor en kluts 2 eieren in een schaal. Neem een eetlepel met een kop erop een schep van de koude roux en rol die met de hand tot een kleverige bal rondom. (De kroket die je met deze hoeveelheid maakt is ongeveer 10cm lang en met een diameter van 3cm.)  Maak er dan iets meer een rol van en rol die door de bloem en ook goed aan de kopkanten. Klop overtollige bloem eraf en rol de kroket door het ei, zodat die rondom nat wordt. Nu direct door de paneer rollen en goed ook aan de zijkanten aandrukken. De bloem mag er niet meer doorschijnen. Leg de kroketten op een schaal en vries die ongeveer 2 uur in. Dan kan je de kroketten in zakjes doen zoals je dat uitkomt. Nu vervormen ze niet meer zo makkelijk bij het inpakken. Vries de kroketten nu definitief in.

 

Het bakken van de zelfgemaakte kroketten:
Bak altijd bevroren kroketten om te voorkomen dat ze leeglopen.
Verwarm het vet tot 180 graden en doe niet meer dan 2 kroketten tegelijk erin. Bak ze 6-7 minuten tot ze bruin zijn.

Eet smakelijk en...
Zo eet ik nu iedere dag!  muts