WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Gegrilde Kreeft met citroenrijst en bijagen      PDF

Gisteren had ik zin om een ingevroren Canadeese Kreeft langzaam te ontdooien. Anderhalve dag in de koelkast.
Ik heb nog nooit zelf kreeft bereid, maar na het inzien van heel veel recepten in mijn boeken en op internet, ben ik tot de conclusie gekomen het gerecht alsvolgt te bereiden.

Ingrediënten:
1 ingevroren en vooraf gekookte kreeft
Witte gekookte rijst (voorbereid of ingevroren, 1 koffiekopje p.p.)
Tomaat
1 Rode paprika
3 grote tenen knoflook
2 Chinese koolbladen
1 gegrilde paprika, ingelegd (pot)
verse lente-uitjes gesnipperd
Verse grof gemalen peper

Voor de KokkieHenkie  Pesto-tapenade: (voor 1 kreeft)
2 sjalotten gesnipperd
Kappertjes
2 volle dessertlepels
 groene pesto
5 zwarte olijven ontpit
1 teentje knoflook
Een bosje verse
  peterselie (alles wordt groener)
Gedroogde Herbes de Provence (2 tl)
5 el olijfolie
Grove peper

De bereiding:
De saus voor de kreeft is een combinatie van Pesto en Tapenade.
Snijd alle genoemde ingrediënten klein en doe die in de beker van de keukenmachine. Niet te lang mixen, het mag een beetje grof blijven.
Het resultaat is een felgroene pasta, die we later over de binnenkant van de kreeft smeren.

tapenade

Knip de kreeft uit de verpakking en laat het water weglopen.
Leg het beest op zijn rug en buig de staart helemaal recht. (een paar keer)

kreeft

Snijd nu met een vlijmscherp
  koksmes de kreeft van de kop tot de staart open en  druk het mes door, tot je 2 helften krijgt. Dit gaat makkelijker dan je verwacht.

kreeft_snijden

Peuter met een lepel de groene viezigheid en de maag eruit (gek genoeg in de kop) en spoel
  onder de koude kraan de binnenkant van de kreeft schoon. Goed uit laten lekken.

 kreeft_groen   
kreeft_gespoeld

Vet het bakblik in met Chili-olie (of doe er gesneden pepertjes bij) Leg de kreeft op de rug en smeer de tapenade in dikke lagen over het witte vlees.
Laat dit in de oven minstens (zonder warmte) een uur rusten.

 kreeft_bakblik

Het bereiden van de citroenrijst:

Meng de witte rijst met 2 el. Olijfolie en de in heel kleine blokjes gesneden rode paprika in een grote bakpan . Goed doorscheppen en wegzetten tot vlak voor het eten. Dan opwarmen en steeds doorscheppen. Zet het vuur uit en knijp er een halve ontpitte citroen door. Ter compenstatie van het citroenzuur een dessertlepel suiker toevoegen en goed mengen. Niet meer verhitten. Voeg eventueel voor het effect een beetje groene voedingskleur toe. (Overdrijf dit niet, zoals ik heb gedaan)

paprikarijst

De eindbereiding:
Snijd de 3 grote knoflooktenen in dunne partjes.
Verwarm een bakpan voor met olijfolie om de schijfjes knoflook in af te bakken tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze uit de pan. Pas op dit verbrandt snel!

knof_bakken    bijlagen

Snijd de tomaten
  in dunne schijven.
Verwarm de oven voor op 200 graden (1minuut)
Plaats de voorbereide kreeft er in en bak die ca 10 miunuten op 200 graden.Smeer de binnenkant van een kom in met olie en druk daar de rijst in. Verwarm die in de magnetron, afgedekt met een doorgeprikte folie. (we willen de citroensmaak behouden)
Maak een bord op met een Chinees koolblad en besprenkel dat met een neutrale dressing.
Plaats de gesneden tomaten, de eventueel overgebleven peterselie, een citroenschijfje en de gegrilde paprika er estetisch bij.

Keer de kom warme rijst om op het bord, de rijst laat makkelijk los.
Meer groenten kan ook, ik denk dan aan gekookte spersiebonen of verse
 Brussels-lofblaadjes met een dressing.  Er zijn ook mensen, die Vlaamse frieten hierbij lusten.... Nou geef ik je te vragen!

Gebruik een groot bord om te presenteren.

bord

Eet smakelijk en…..
Zo eet ik nu iedere dag!  muts