WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Een bijzondere hutspot met sucadelapjes  (PDF)


Ingrediënten: (4 personen)
Een hutspotpakket van 500 gram (gesneden winterpeen en uiringen)
350 gr in blokjes gesneden Selderieknol
250 gr gerookte spekjes
1 kg bloemig kokende aardappelen
750 gr sucadelapjes
1 ui
2 bouillonblokjes

Dit najaars- of wintergerecht is een traditioneel Nederlands gerecht, waarvan de gegevens tot de 16e eeuw teruggaan.
Tegenwoordig maken wij dit wel wat luxer. Met rundsvlees en moderne toevoegingen.
Houd bij de bereiding rekening met 3 uur kooktijd. Dit i.v.m. de sucadelapjes.

Bereiding sucadelapjes:
Begin met het aanbraden van de sucadelapjes in roomboter, bakboter en wat olijfolie. Kruiden met een mix van zout, nootmuskaat, peper en kaneel. Snipper intussen de ui en voeg die erbij, nadat het vlees gekeerd is. Voeg steeds warm water toe bij het stoven; het vlees moet half onder staan. Om het half uur keren en water bijvullen. Totale stooftijd is ca. 3 uur. (Of het moet wel een heel oude koe zijn)

sucadelapjes
Sucadalapjes voordat ze in de oven gaan voor gezamenlijk opwarmen

Bereiding hutspot:
Bak heel langzaam een verpakking gerookt spek uit en doe dit in een bakje. Doe wat bakboter bij het vet en roer dit goed door op het vuur.
Laten staan tot de hutspot gekookt is.

hutspot_rauw  hutspot_stampen  hutspot_schotel

Door de toevoeging van de selderieknol wordt de stamp lekker pittig van smaak en wordt de weeë smaak van de wortelen teruggedrongen.
Om zoveel mogelijk vitaminen te behouden worden de hutspotgroenten en aardappelen in een grote pan gedurende 20 minuten gaar gekookt.
Het proces lijkt wel wat op rijst koken, nl. een aangepaste hoeveelheid water erbij doen (2 grote glazen warm water).
Na aan de kook komen ,20 minuten doorkoken op een wat lagere vlam, maar wel aan de kook laten. Je verliest op deze wijze geen kookvocht.
De hutspot met de hand stampen. Eventueel met de handmixer fijner maken.
Voeg nu het spekvet toe en
de fijngestampte bouillonblokjes, roer goed door. Nu kunnen de gebakken spekblokjes erover worden gestrooid en eventueel een beetje paneermeel.  Beide gerechten zijn nu gereed voor opwarming in de oven.

hutspot_klaar

Eet smakelijk, en....

                          
Zo eet ik nu iedere dag!muts