WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  “HET GERECHT”
 (PDF)

Omdat dit gerecht geen naam heeft, noemen wij het “Het gerecht”.
Het komt qua ingrediënten in de richting van een Turkse Pilav, maar de smaak is veel
 afgewogener en culinairder. 
Laat je verrassen! Mijn gasten hebben in ieder geval hun vingers erbij opgegeten.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 Kg varkensfrikandeau of (ham)lappen (of voor de liefhebbers Kalfsfrikandeau)
2 grote ontvelde tomaten in vieren
2 Maggi (vierkante) Bouillonblokjes
2 grote uien gesnipperd
Een hand vol grote champignons gehalveerd
4 Ananasschijven gevierendeeld
1 grote rode paprika in blokjes van 3cm
6 bolletjes stemgember in dunne schijfjes
een flinke scheut tomatenketchup (8 el)
3 tenen knoflook fijngesneden
1 El Worcestersaus
3 El zoete Ketjap (medja/manis)
200 Gr
 roomboter
8 El Olijfolie
1 Tl Sambal oelek
Witte gebakken Basmati rijst met lente-ui,
 of Aardappelpurée met lente-ui

Bereiding:
Gebruik een Wok of een Wadjan, smelt hierin de boter samen met de olijfolie.
Snijd het varkensvlees/kalfsvlees in blokjes van 3-4cm en braad dit in de pan tot het vocht verdampt is.
Meng de bouillonblokjes erdoor, voeg peper en zout toe. Nu kunnen de paprika, ui en champignons erbij. Dan de Ketchup erdoor roeren tot alles gebonden is.
Voeg
  100 Ml water toe, wat ananasnat,  de gember, ketjap manis en wat gembernat uit het potje... en omdat we toch goed bezig zijn ook een flinke scheut Worcestersaus en de sambal.
Steeds roeren.
Het gerecht moet nu 1½ uur sudderen met de deksel op de wadjan en om het half uur doorroeren.
Voeg als laatste de ananasschijfjes toe en breng op smaak met peper en zout.
Wanneer je de saus te dun vindt, bind dan af met Maizena. Dat is aan te bevelen, want het geeft het gerecht een mooie glans.

Als het goed is, is het gerecht rood-roodbruin.

Goede combinatie met Witte pandanrijst opgebakken in een beetje olijfolie met fijngesneden lente-ui.
Of, en dat is mijn culinaire voorkeur met aardappelpurée met fijngesneden lente-ui en een klontje roomboter.

witte rijst
De opgebakken rijst

het gerecht
"Het Gerecht" in voorbereiding
 

Eet smakelijk,

En....

Zo eet ik nu iedere dag!MUTS