WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Gestoofde Eend met zoete gebakken aardappel   (PDF)


De boodschappen:
De boodschappen waren al gedaan met de grote diepvrieseend, beschreven in het gerecht "eendenfilé met grapefruitsaus"
Zoete aardappelen
Fles rode kool

Appels of appelmoes

De eend,
Deze was al in een braad-stoofpan gedaan bij Eendenfilé met grapefruitsaus.

eendenbouten

Soms kan je van die eigenwijze rode, zoete aardappels krijgen.
Die moet je dan wel nemen. Ze blijven- uit het licht- maandenlang goed.

We hebben van de eendenfilé (recept: Eendenfilé met Grapfruitsaus overgehouden: poten, vleugels en rugstukken.
Alleen een oude fles rode wijn en wat laurierblaadjes zijn nodig om dit verder tot een goed resultaat te brengen. Mogelijk ook wat winterharde takjes van de thijm uit de Tuin.

(Uit de vorige beschrijving, wanneer je alleen dit gerecht wilt maken;)
Laat de eendenstukken in de stoofpan
sudderen inklusief botten(!)
Na het aanbraden mag alles op het laagste pitje. Doe de deksel er op.

Laat dit ongeveer 2 1/2 uur stoven op laag vuur en om het half uur draaien.
Doe zonodig wat warm water erbij.  De aangezette stukken van de bodem loshalen.

De zoete aardappels
Schil de zoete aardappels maar laat ze heel.

zoete aardappels    zoete aardappels geschild
Kook ze in een ruime pan ongeveer 15 minuten op laag vuur gaar. Giet af en laat ze op een snijplank uitdampen tot ze koud zijn.
Snijd ze dan in schijfjes van ca. 1 cm.

  koken    schijfjes
Verwarm wat zonnebloemolie in een pannetje en bak de schijfjes hier om-en-om in tot ze lichtbruin zijn.


gebakken

De rode kool
Ik gebruik altijd een pot, omdat ik vind, dat dit absoluut niet onderdoet voor vers.

Alleen bij het bereiden doe ik daar appelmoes en kaneel bij.
Steeds proeven en beoordelen of het lekker is.
Dien de eend op met botjes en al . Schep een beetje saus er over.
Serveer de rode kool en zoete gebakken aardappelpartjes er bij.
Pas op met de scherpe eendenbotjes!

Eet smakelijk en....

muts
Zo eet ik nu iedere dag!