WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

 Frites met rundvleeskrokketten en Appelmoes...       (PDF)

Afgelopen weekend waren we bij vrienden in Noord Frankrijk. Die hebben sinds kort hun huis in Spanje verkocht en in ruil daarvoor een "iets" ruimer onderkomen gekocht in het plaatsje Noeux- (en nog wat).  Dit villa'tje kwam compleet met een giga Walnotenboom en een grote appelboomgaard. En....  die waren al overrijp en begonnen BEIDEN te vallen. Vandaar dat ik hier o.a. het maken van appelmoes en noten-ijs beschrijf. (Dit is nu een jaar geleden)

Appelmoes:

Verse appels
Kristalsuiker
Citroenen
Vanillesuiker

De appelmoes bereiding:
Deze is heel eenvoudig maar wel behoorlijk tijdrovend.
Neem een ruime pan en schil de appelen zorgvuldig. Haal alle bruine stukjes pitten vellen, klokhuizen en vooral wormen weg. Snijd de appel afhankelijk van de grootte in ca 8 partjes. Doe dit totdat de pan helemaal vol is.
Pers hierover een halve citroen uit. 
De citroenen geven een aanzienlijke smaakverbetering en bovendien wordt de appelmoes nooit meer bruin. Dus die oogt ook nog eens mooi en dat is al de halve smaakervaring!

Ter compensatie van het zuur van citroen en dat van de appelen wordt wat suiker toegevoegd. Dus als je zure appelen hebt, meer suiker. Deze appelen waren honingzoet en ik heb dus heel weinig suiker toegevoegd. Dan 3 dessertlepeltjes vanillesuiker toevoegen en een half BIERglas water. (dit moet absoluut een bierglas zijn!). Aan de kook brengen en met 2 pollepels "roerbakken".
Wanneer het kookt steeds op de bodem van de pan blijven roeren en alles klein maken.
Wanneer het een "moes" begint te worden zet dan het vuur uit en gebruik een staafmixer om alles mooi glad te kloppen.
Persoonlijk heb ik een enorme hekel aan "Compote" omdat het erop lijkt alsof die al een keer gegeten is...

Je kunt de appelmoes alleen lang bewaren in glazen conservenpotjes. Dus bewaar die. Ze moeten wel kraakhelder zijn, doe ze daarom in de afwasmachine samen met het dekseltje en houd dit daarna goed gesloten. Spoel alles vlak voor het gebruik goed af onder de hete kraan; ook het dekseltje aan de binnenkant. Dan kan je ze met appelmoes vullen helemaal tot de rand. Wrijf met een schone vinger de rand van de pot schoon en draai de deksel meteen goed vast. Gebruik voor het vullen een dikke, zo mogelijk waterdichte keukenhandschoen vanwege de warmte. Spoel met WARM water de buitenkant van het potje goed schoon en wrijf na met een keukendoek. Ze de potjes ondersteboven op een tafel om vacuum te trekken tijdens het afkoelen. Ik heb zo, zonder conservering nog appelmoes gegeten na een jaar en ik leef nog steeds!
Je kunt, om te weten wat er in de potten zit deze ook labelen met een etiketje:

Rundsvleeskroketten en patates frites zijn beschreven in een ander recept op deze site.
(Klik op bovenstaande koppeling)

Walnoten Stracchiatella

Benodigd:
Net gevallen walnoten
Roomijs
Zeevruchten chocolade
Spuitroom

Bereiding:
Laat een hoeveelheid roomijs gedeeltelijk ontdooien.
Doe de gepelde walnoten in een steelpan met water en breng deze aan de kook. Zodra dit het geval is, gas uitzetten en de noten zo goed mogelijk ontvellen. Doe ze in een bak en laat ze helemaal afkoelen. De noten proeven nu weer alsof ze net van de boom komen. Snippper met een mesje de chocola en breek de noten met de hand klein.
Spuit een hoeveelheid slagroom (ca. 1:1) bij het half ontdooide roomijs en roer dat samen met de noten en chocola er zo goed mogelijk doorheen. Zet het bakje in de vriezer voor ca 1 uur. Dan kan je het opdienen op bordjes en versieren met slagroom, een noot met velletje en een zeevruchten chocolaatje.

muts

Eet smakelijk en...    
Zo eet ik nu iedere dag!