WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Erwtensoep met roggebrood en katenspek  (PDF)

Traditioneel Hollands gerecht, dat op vele manieren gemaakt kan worden. Dit is de rijke Kokkie Henkie  versie.

Ingrediënten voor bijna 5 liter soep:
Zakje spliterwten, 500 gr
400 gr speklappen zonder zwoerd
500 gr hamlappen
Runder hamschijf met mergpijp of varkenskrabbetjes, net wat je kan krijgen
Een kwart Selderieknol in blokjes van 8 mm
1 Prei, het wit en groen
100 gr Blokjes winterpeen
2 takken bleekselderie met loof. klein gesneden
1 Rookworst
Roggebrood met margarine en belegd met  Katenspek

Bereiding:
Begin tegelijkertijd met de erwten en het vlees.
Breng in een grote pan (5l)  2 L water aan de kook. Vergeet het voorschrift van de fabrikant.
Was de spliterwten goed af onder stromend water in een vergiet en doe ze in het kokend water.
Over het algemeen is één uur koken op laag vuur voldoende om de erwten te garen.
Deze binden dan ineens enorm. Blijf roeren, zodat de bodem niet aanzet.

gesneden snertgroenten

Gebruik een andere pan (3l) en breng 1,5 L  water aan de kook.
Doe hier de hamschijf/krabbetjes in en snijd het overige vlees in stukken van 3 cm.
Voeg dit er ook bij. Kruid het voorlopig met peper, zout en 2 el black soysauce;
(Ketjap Asin). Laat dit  minstens
2 uur sudderen tot alles gaar is. Voeg water toe als het niveau onder het vlees daalt.

bouillon   
snert koken

Doe, wanneer de erwten beginnen te binden de voorbereide groenten erbij en roer goed door. Doer er zo nodig wat water bij.
Laat dit op laag vuur ongeveer een uur pruttelen, zodat de selderieblokjes en de groenten kunnen garen en het aroma afgeven.
Wanneer (binnen het uur) de groenten gaar zijn, zet dan het vuur uit, om aanzetten te voorkomen.
Het vlees heeft veel meer tijd nodig om gaar te worden.

Haal de mergpijp uit de bouillon of de krabbetjes en snijd het vlees in stukken. Het bot kan weg.
De bouillon kan nu in de grote pan bij de erwten-groentemassa.
Snijd de rookworst in plakjes van ca. 5 mm en voeg die erbij
Goed roeren zolang de pan op het vuur staat.
Op het eind pas op smaak maken met peper, zout en Black Soy. Steeds proeven tot je tevreden bent.

erwtensoep

De soep wordt pas echt lekker wanneer hij helemaal afgekoeld is geweest gedurende een etmaal.
De binding van de erwten gaat kennelijk nog steeds door; voeg daarom zoveel water toe als nodig.

Fries roggebrood, belegd met katenspek bekroont dit heerlijke gerecht.

Eet smakelijk en...

 
Zo eet ik nu iedere dag!muts