WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Gegratineerd Brussels Lof  (PDF)

Dit is de uitgebreidere versie om een aparte witlofschotel te bereiden.

Ingrediënten:
8 stronkjes witlof
Roomboter
Bloem
Oude geraspte kaas
Eidooier
Paneermeel
Peper en zout, snufje nootmuskaat

Bereiding:
Maak de stronkjes witlof schoon, snijd al het bruine weg en haal de bittere kern zo ver mogelijk weg met een aardappelmesje. Kook dit ongeveer 15 minuten (hoeft niet gaar te zijn) Giet af en leg de uitgelekte stronken in een beboterde vuurvaste schaal.

Het maken van de “Mornaysaus”:
De basis van een Mornaysaus is de “Béchamelsaus”.
Het lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk best eenvoudig.

Doe in een steelpannetje 35 gr boter en 30 gr bloem, verhit dit onder voortdurend roeren. Doe er peper en zout bij. Verhit in een andere pan een halve liter melk en giet die wanneer die kookt bij het eerste mengsel. Blijf roeren. Klonten zijn haast niet te voorkomen, maar een staafmixer doet hier wonderen. Een mooie gladde saus is het resultaat.
Om de Mornaysaus te maken wordt alleen maar een eidooier en 100 gr oude geraspte kaas toegevoegd aan de nog steeds warme saus. Goed doorroeren en wanneer de kaas is opgelost is de saus klaar.
Kruid de witlof met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Giet de saus over de stronken en leg die geheel daarmee onder. Strooi een beetje paneermeel erover en daarna de rest van de geraspte kaas (100gr) Snijd kleine klontjes roomboter en verdeel die over de schotel.
Laat dit in een voorverwarmde oven op 200 graden 18 minuten bakken.

lof1    lof2

lof3  In volgorde; Mornaysaus, paneer, kaas en klontjes boter

lof4
Het eindproduct.

Eet smakelijk en...

                          
Zo eet ik nu iedere dag!MUTS