WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

      Brabantse Worstenbroodjes   Een recept van  Marleen en KOOPMANS   (PDF)

Dit recept staat ook grotendeels op de verpakking van het Koopmans witbrooddeeg. Houd dit aan voor het maken van het deeg.
Het vraagt nogal wat tijd. Je moet dus geen haast hebben, want gemiddeld werk je hier minstens 2 uur aan voordat je met bakken kunt beginnen.

Benodigdheden

1 pak Koopmans Witbrood (450 gram)
2,75 dl  handwarm water (40°C)
25 g roomboter
500 g rundergehakt
½  zakje gehaktkruiden Silvo tuinkruiden
1 ei en wat melk

Bereidingstijd Baktijd: 25 minuten
Oventemperatuur Elektrische oven: 210°C

Bereiding:
Doe de Witbrood mix en de boter in een beslagkom. Voeg het water toe en wat peper en zout. Met deeghaken 3 minuten mixen en 2 minuten met de hand nakneden.
Laat het deeg in de kom, afgedekt met een theedoek 15 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
Kneed het deeg met de hand daarna goed door en laat het nog 20 minuten narijzen in dezelfde kom.

Kruid het gehakt met de gehaktkruiden (Silvo) en voeg de helft van een geklutst ei toe.

Het is logisch om zowel het gehakt als het deeg in 16 stukken op te delen.

deegballetjes

gehakt_verdelen

Maak van het deeg en gehakt een ronde schijf van ca 15 cm. Vierendeel die en doe dat nog eens. De 8 parten worden ook nog eens gahalveerd en maak daar bolletjes van.
Rol de gehaktbolletjes uit tot een rolletje van ca 7 cm lengte.

lapjes

Bestuif de werkplank met overtollig bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een ovaal plakje van ca 14x9cm.
Leg op elke deegplakje
 een rolletje gehakt en vouw het deeg om het gehakt heen.

gehaktrolletjes

broodjes_rollen

Bestrijk voor het sluiten de binnenkant met een mengsel van het overgebeleven ei en wat melk.
Plak het dicht en leg het rolletje met de naad op een ingevet bakblik.
Bestrijk de bovenkant met hetzelfde eimengsel.
Verwarm de oven gedurende 4 minuten op 200 0C en zet deze dan uit.
Na ca. 15 minuten kan je de oven dan prima gebruiken als rijskast.
Laat de worstenbroodjes gedurende 45 minuten zo narijzen.

Dek de plaat met broodjes ruim af, want nu plakt alles wat in aanraking komt eraan vast.
Bestrijk de worstenbroodjes nog een keer met het overgebleven eimengsel.
Verwarm de oven tot 210 0 C in 5 min.

Bak de broodjes af in 15 minuten


gebakken_broodjes

De worstenbroodjes zijn goed te bewaren door ze in pastic diepvrieszakjes te verpakken en in te vriezen.
Bij het "oppiepen" maak je ze na het langzaam ontdooien een beetje nat en bak ze af op 150 0C gedurende 10 minuten.
Laat ze na het bakken nog 5 minuten in de oven zonder dat deze aanstaat.

Eet smakelijk en...

Zo eet ik nu iedere dag!