WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Gepaneerde kipstukken "Backhändl"  (PDF) 

Dit is een gerecht dat ik op schalkse wijze heb ontvreemd uit een keuken boven op een berg in de Steiermark, Oostenrijk. Ik heb daar langdurig met de kokkin overlegd hoe dit te maken in een amateurkeuken en dit is daarvan het resultaat.

Ingrediënten:
Een hele kip (ca. 1,2 kg)
Bloem
Paneermeel
Eieren
Kipkruiden en veel peper en zout
Zonnebloemolie


Voorbereiding:

Kruiden: Alleen het ei wordt gekruid met peper, zout, en alles wat je maar invalt.

1.Voor dit kipgerecht gebruik je een hele verse kip of ontdooide diepvrieskip. Deze moet geheel ontveld worden.
De vleugels, de poten, het borststuk moeten in kleinere stukken worden gedemonteerd.
De eventueel bijgeleverde nekjes, niertjes en levertjes zijn direct geschikt voor de bewerking hierna omschreven.

2. Bereid 3 grote platte schalen voor en kluts een aantal eieren (4!) in een wijde kom.
Haal in de ene schaal de klein gemaakte kipstukken (inklusief bot) door de tarwebloem en leg ze op een tweede schaal (nooit op elkaar) Gebruik zonodig meerdere platte schalen. Laat dit even intrekken.

kip bloem    gelopt en gekruid ei

3. Strooi de derde schaal vol met paneermeel en haal de dik "ingebloemde" stukken snel door de eierkluts en daarna door het paneermeel. Druk de paneer aan alle kanten goed in en schud overtollige paneer af. Zorg dat alles bedekt is met paneermeel. Was de schalen die niet meer nodig zijn af en leg hier de gepaneerde kipstukken in.
(De eerste keer had ik de kip dubbel gepaneerd omdat ik bang was dat de paneer niet dekte. Dit was niet nodig zoals later bleek. Jammer genoeg was het gerecht toen vetter en meer paneer dan kip)

kip gepaneerd

Let wel niet op elkaar. Laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten.

4. Gebruik driekwart liter zonnebloemolie in een Wadjang zodat de stukken helemaal onder de olie bakken.
Maak de olie niet te heet (half vuur) en braad de stukken langzaam gaar.
Niet teveel tegelijk. De baktijd moet minimaal 3 minuten per kant zijn. Laat alles uitlekken op keukenpapier.
Wanneer de olie te heet is, dan verbrandt de paneer en de kippen zijn van binnen nog niet gaar.
Het eindresultaat moet zijn: Middelbruine stukken, die krokant zijn.

kip frituren


Eten als snack met hooguit wat rauwkost (zonder suiker)
Ook koud is dit een lekkernij.

backkaendl

Eet smakelijk en....

Zo eet ik nu iedere dag! 
muts