WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Avocado met spekjes en pittige saus  (PDF)

Een heel erg lekker voorgerecht

Boodschappen:
Voor 4 personen 2 rijpe avocado's
ca 300 gr ontbijtspek dun gesneden
Een klein blikje tomatenpuree
Een potje gembernat
Een fles natuurazijn
Kristalsuiker

Wanneer je wil testen of een avocado rijp is, knijp er dan niet in, want dat is voor een latere koper minder prettig.
Op het gevaar af, dat ze je gek verklaren ga je met zo'n ding aan je oor in de supermarkt staan swingen'.
Wat is het geval?....
De pit komt los als de avocado rijp is en je hoort hem dus rammelen. Deze avocado's kan je bijna altijd direct gebruiken.
Het komt regelmatig voor dat je geen rijpe kunt kopen, geen paniek, want daar heb ik wat op gevonden.
Je koopt gewoon de grootste onrijpe avocado, halveert die (pit eruit) en kook de vrucht totdat je er met een vork doorheen kan steken. Doe dat alleen niet te vaak.
Laat de parten afkoelen en maak het gerecht gewoon af alsof er geen probleem was.

De saus:
Dit is de enige ingrediënt die er warm bij wordt geserveerd, de rest moet op kamertemperatuur zijn.
Gebruik een (steel)pannetje.
Voeg de inhoud van een klein blikje tomatenpuree toe, samen met de dubbele hoeveelheid water.
Gelijke hoeveelheden azijn en suiker.
Pers een klein knoflookteentje uit en gooi de vellen weg.
Ook gembernat uit een flesje verhoogt de pret.
Goed roeren en verwarmen tot het kookt.
Je zult proeven, dat de saus nog veel te sterk is; voeg er daarom zoveel water toe totdat je denkt dat het bijna te slap van smaak wordt.
Let wel dat je warme saus proeft. En die smaakt sterker.
Dan, heel licht afbinden met in koud water opgelost aardappelmeel (blijft helder). Gooi dit, maar eerder sprenkel dit onder voortdurend roeren in het gerecht totdat het bindt. De saus moet wel terwijl die warm is een klein beetje stroperig blijven.
Wanneer je alles goed hebt gedaan is de saus helderrood gebleven

Tip:
Bewaar het restant van de saus (altijd veel te veel) in schone glazen potjes (uit de afwasmachine), spoel nog even af met heet water uit de kraan; laat de saus koken en vul de potjes tot de rand. Deksel erop en onderste boven wegzetten.
Een soort wekken dus, waarbij het potje vacuüm trekt. De saus blijft maandenlang goed! Ook buiten de koeling.

De rest van de bereiding:
Bak de repen of cirkels ontbijtspek met een beetje zonnebloemolie helemaal krokant uit in een koekenpan.
(Het vet kan je gebruiken als basis voor nasi goreng of eiermie, wanneer dat hierna op tafel zou komen)
Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen.
Leg de rijpe (of afgekoelde) helften avocado met de ronde kant naar boven in het midden op de borden.
Drapeer daaromheen de afgekoelde spekjes en giet een ruime hoeveelheid hete saus voornamelijk over de avocado's.
Garneren met peterselie, maar ook een salieblaadje zou kunnen.

avocado met spekjesE
Eet smakelijk en....

                          
Zo eet ik nu iedere dag!muts