Boodschappen voor de stamp:
1 kg
aardappelen (afkokend)
1 krop
verse andijvie (ca 500-700 gr)
Zeezout
250 gr
gerookte spekblokjes
Melk/evt.
kaasschraapsel/nootmuskaat/peper
Roomboter
Boodschappen voor de worst:
500 gr
verse worst
bloem
1 gote
ui
Olijfolie
Blond
Bier
Laurierbladen/grove peper
Bereiding van de stamp:
(tegelijk met de worst, hierna beschreven)
Kook
de aardappelen goed gaar in een ruime pan met wat
zout.
Snijd
de andijvie fijn en verwijder de harde witte stukken.
Goed wassen in een vergiet en laten uitlekken.
Stamp
de aardappelen fijn en meng daar 100 ml kokende melk
en een stukje roomboter van 50 gr doorheen. Voeg de
gebakken spekjes toe.
Schep
snel in dezelfde pan de gesneden andijve er doorheen.

Voeg
peper en zout toe als dat nog nodig is en serveer
direct samen met de hierna beschreven verse worst
met saus.
Bereiding van de worst:
Leg de
verse worst een half uur in warm water uit de kraan.
Snipper de ui.
Strooi
bloem op een bord en droog de worst goed af met
keukenpapier en wentel die dan
goed door de
bloem.
Verhit
de olie in een “Le Creustet koekenpan” en bak de
worst aan beide zijden mooi bruin op hoog vuur (niet
gaar)
Haal
de worst uit de pan en voeg de gesnipperde uien toe.

Zet
het vuur onder de pan hoog en deglaceer (het
aanbaksel en vet met losschrapen uit de pan) met een
beetje bier. Voeg nu peper en laurierbladen toe en
doe er meer bier bij en ook de worst, zoveel dat je
daarmee gedurende 15 minuten onder een deksel kunt
stoven.

Tegelijk zo heet mogelijk opdienen met een paar
scheppen jus en klontjes boter bereid houden om bij
de stamp te doen.
Eet smakelijk
en ....Zo eet ik nu iedere dag!
|