WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Andijvie Stamppot met Verse Worst Speciaal (PDF)      Een Rick den Braven Recept.


Boodschappen voor de stamp:

1 kg aardappelen (afkokend)
1 krop verse andijvie (ca 500-700 gr)
Zeezout
250 gr gerookte spekblokjes
Melk/evt. kaasschraapsel/nootmuskaat/peper
Roomboter

Boodschappen voor de worst:
500 gr verse worst
bloem
1 gote ui
Olijfolie
Blond Bier
Laurierbladen/grove peper

Bereiding van de stamp: (tegelijk met de worst, hierna beschreven)
Kook de aardappelen goed gaar in een ruime pan met wat zout.
Snijd de andijvie fijn en verwijder de harde witte stukken. Goed wassen in een vergiet en laten uitlekken.
Stamp de aardappelen fijn en meng daar 100 ml kokende melk en een stukje roomboter van 50 gr doorheen. Voeg de gebakken spekjes toe.
Schep snel in dezelfde pan de gesneden andijve er doorheen.

stamppot

Voeg peper en zout toe als dat nog nodig is en serveer direct samen met de hierna beschreven verse worst met saus.

Bereiding van de worst:
Leg de verse worst een half uur in warm water uit de kraan.
Snipper de ui.
Strooi bloem op een bord en droog de worst goed af met keukenpapier en wentel die dan  goed door de bloem.
Verhit de olie in een “Le Creustet koekenpan” en bak de worst aan beide zijden mooi bruin op hoog vuur (niet gaar)
Haal de worst uit de pan en voeg de gesnipperde uien toe.



Zet het vuur onder de pan hoog en deglaceer (het aanbaksel en vet met losschrapen uit de pan) met een beetje bier. Voeg nu peper en laurierbladen toe en doe er meer bier bij en ook de worst, zoveel dat je daarmee gedurende 15 minuten onder een deksel kunt stoven.



Tegelijk zo heet mogelijk opdienen met een paar scheppen jus en klontjes boter bereid houden om bij de stamp te doen.

Eet smakelijk

en ....Zo eet ik nu iedere dag!