WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Procençaalse ovenschotel met speklapjes  (PDF)


Deze ovenschotel kan je op vele manieren maken. Deze keer zijn speklapjes de basis van het gerecht. De groenten kan je variëren, maar een vaste waarde zijn tomaten, courgette en eventueel een aubergine. Ook Herbes de Provence en verse mediterrane kruiden zijn welkom.

De boodschappen:
3 vleestomaten in vieren
1 Courgette
1 blikje ananasschijven
1 kg Speklappen zonder zwoerd
4 grote champignons van steel ontdaan
4 Schijven van een rettichwortel (niet echt frans, maar wel lekker kruidig)
1 grote ui in hele ringen.
1 grote rode paprika in blokjes van 3 cm

Kruiden: Gedroogde provençaalse kruiden, verse Marjolein, Salie en Thijm
Olijfolie, geschikt om te bakken
Zout en peper

Voorbereiding:
Snijd de courgette doormidden en snijd  dan de stukken in de lengte in vieren.(kapjes wegsnijden aan uiteinden)
Schil met een dunschiller een deel van een rettichwortel en snijd hier enkele schijven vanaf van ca. 5 mm dikte.
Doe beiden in een pan en kook dat ca 3 min. door (niet helemaal gaar)
Afgieten en laten staan.

Bereiding:
Bak in een grote bakpan in 2 delen de speklappen aan beide kanten totdat ze bruin gaan kleuren, (steeds keren)
Parkeer het eerste deel op een bord en doe dat daarna ook met het tweede deel. Gooi alle bakvet weg en voeg 2 el. olijfolie toe.
Bak nu de ananas aan twee zijden op hoog vuur tot de randjes gaan kleuren. Leg het daarna apart.
Bak nu de tomaatkwarten op het vel. Voeg na enige tijd de uiringen, paprika en voorbereide rettich en courgette toe.
Voeg zonodig wat olijfolie toe en na een tijdje ook de champigons. Bak totdat de olie is opgenomen.

voorbereiding   in_blik

De eindbereiding
geschiedt in de oven en dat maakt het meteen makkelijk om het diner te timen en de pasta op je gemak te bereiden.
Gebruik een groot roestvrij stalen bakblik en schik op de bodem alle gebakken speklappen.
Stapel hierop alle voorbereide groenten zo aantrekkelijk mogelijk.
Besprenkel dit met olijfolie. Peper, zout en provençaalse kruiden erover strooien en de verse kruiden erover knippen.
Warm de oven voor op 200 0C en zet die dan uit.
Plaats het bakblik midden in de oven en laat het opwarmen, net zolang tot je klaar bent met de spaghetti.
Laat het dan  ca. 12 minuten bakken. De beste combinatie is met`
Spaghetti con aglio, olio e peperoncine.



Eet smakelijk en...


Zo eet ik nu iedere dag!  muts