WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Paté de porc aux poireaux (Boeren Paté met prei)   (PDF)


Deze paté is dankzij de prei licht van smaak en bevat wonderlijk genoeg geen lever.
Dit recept is door mij uit een Frans receptenboek genomen en qua samenstelling naar eigen inzicht aangepast.Het is een paté geworden die niet erg grof is en goed gebonden; dus makkelijk te snijden.
Het is nogal bewerkelijk, dus neem
  er je tijd voor.

Ingrediënten
1 kg doorregen halscarbonades
400 gr Speklappen zonder zwoerd
300 gr plakjes gerook ontbijtspek
150 gr Vetspek gerookt in blokjes van 5 mm
500 gr prei
3 tenen knoflook

Kruiden: Quatre épices: (kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, peper)
Extra kruiden: laurierblad, komijn, salie en thijm
Paprikapoeder
Peper en zout

Bereiding:

1. Begin met het snijden van de prei in dunne ringen. Gebruik hiervoor alleen de witte en lichtgroene delen.
Bak de prei imet wat olijfolie in 10 minuten helemaal snotgaar. Voeg dan de gesnipperde knoflook toe en bak dit een paar minuten mee tot het begint te kleuren. Laat dit helemaal afkoelen.

2. Snijd het bot van de halscarbonades en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd ook de speklapjes in heel  kleine stukjes.  Doe alles in een keukenmachine en doe daar alle kruiden ook bij. Mixen tot een fijne massa. (ca 4 min)
Stort de vleespastei in een mengkom. Snijd de helft van het ontbijtspek in kleine reepjes en doe dit erbij.
Snijd het vetspek in dobbelsteentjes van ca
 5mm en doe dit er ook bij.  Zout toevoegen en  de massa met kneedhaken goed door elkaar mengen.
(Dus niet meer malen)

rauwe patae    rauwe pate 2
Bekleed een terrine (patébak of klein cakeblik) met bakpapier (in stukken). Schep de massa hierin. Druk heel goed aan en bekleed de bovenzijde met  de overgeleven ontbijtspekreepjes. Strooi hier jeneverbessen en/of peperkorrels op. Druk die er wat in. Betrooien met paprikapoeder.
Pak de terrine nu helemaal in aluminiumfolie.

rauwe pate     rauwe pate 2
3. Verwarm de oven voor op 180 0C gedurende 10 minuten en laat de deur gesloten.
De techniek van bakken lijkt op “Aux bain Marie”. Gebruik een groot bakblik met redelijk hoge randen en plaats de terrine hier in. Zet deze in de oven en giet kokend water in het bakblik tot de halve hoogte.
De paté 1 ½ uur laten stoven op 180
0
C

pate inpakken    pate in oven
4. Nabewerking:
Het water in de slee is nu wel verdampt. Haal de ingepakte paté uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Giet al het bakvocht af.
  Leg de warme paté voorzichtig op een platte schaal en doe er een stuk bakpapier op. Plaats nu het bakblik, verzwaard met water er bovenop. . Laat dit zo staan tot de paté helemaal is afgekoeld.
(al het overbodige vocht wordt er zo uitgeperst)
Pak de paté hierna weer helemaal in alu-folie en zet deze 2 uur in de koelkast.
Nu kan de paté in mooie plakken gesneden worden.

Opdienen als voorgerecht met Crudité en eventueel eigengebakken bruinbrood.
Opmaken met een limoenschijfje en een paar druppels olijfolie op het brood.
In Frankrijk wordt hier ook een augurkje bij geserveerd.
Ik heb er mijn eigen vijgenjam bij geserveerd.

pate op borden

Eet smakelijk, en....

Zo eet ik nu iedere dag! muts