WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

   Mouclade   (PDF)

Mosselen in een halve schelp bereid op Frans-Atlantische wijze.
Dit gerecht kan zowel als hoofd- of voorgerecht gegeten worden; pas daarvoor de hoeveelheden aan.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kg verse mosselen
1 flesje Kookroom
5 sjalotjes
2 Bleekselderie stengels
1 tl kerriepoeder (koenjit is nog beter)
Verse Peterselie
1/2 venkelknol
250 cl Witte wijn
25 gr roomboter
2 eierdooiers
Citroensap (knijpfles)
1 knoflookteentje fijn gesnipperd
Half  vis- of groentebouillonblokje

De bereiding:
Snipper de sjalotjes heel fijn. Snijd de selderiestengels in dunne schijfjes en hak die met het groentemes ook heel fijn.
Doe dat ook met de venkel.

   
Smelt 20 gram boter in een grote mosselpan en laat de sjalotjes, knoflook, venkel en selderie hierin glazig worden.
Giet er ongeveer 20 cl wijn bij en laat even inkoken.

   

Vul daarna de pan met de van tevoren gewassen en uitgelekte gecontroleerde mosselen.
(Lees ook de instructies van Kokkie Henkie voor het wassen en controleren van verse mosselen!)
Voeg verse peper toe en zet de deksel op de pan. Zet het vuur op de hoogste stand.
Schud de pan af en toe even op of mix alles door elkaar met 2 pollepels. (mijn voorkeur, want dan blijft het fornuis veel schoner)
Haal de gare mosselen met je hand of een schuimspaan uit de pan en doe ze op grote vuurvaste borden.
Halveer de mosselen. Laat daarbij de mossel met zijn hechting aan de onderschaal zitten en gooi de andere schaal weg.
Doe de losse mosselen ook op een schelp.

   

Zet de schotels afgedekt weg. (folie of insectenkap)
Laat het mosselnat inkoken op laag vuur. Gooi de helft van het nat weg door een zeef.
Meng ondertussen in een kom ca. 70 ml kookroom met de eierdooiers een half verkruimeld visbouillonblokje, een scheutje citroensap, de knoflook en de koenjit; meng alles goed door elkaar. Doe dit samen met het mosselnat met de groenten in een kleine pan. De saus niet meer laten koken, alleen even warm houden.
(Je kunt beter koenjit gebruiken, want kerrie heeft veel meer smaak, soms niet gewenst zelfs, en we willen eigenlijk alleen maar het geelkleurende effect. Gebruik anders saffraan, maar dat is helaas erg duur)
Breng het op smaak met peper en zout. Knip verse peterselie over de mosselen.

 


Giet de roomsaus over de mosselschelpen en warm de schotels  stuk voor stuk in een oven(tje) gedurende 10 minuten op 200 0C.
Zo heb je steeds een warm gerecht.
De hete borden steeds serveren op een réchaud.
Vers stokbrood soppen in de heerlijke saus.
Lekker met het restant van de droge witte wijn.

Wat wil een mens nog meer?



Eet smakelijk en...

Zo eet ik nu iedere dag!    muts