WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE

  HOME

Gerechten per land:
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

 Coquilles Saint Jacques

 (PDF)

Dit voorgerecht is een echte franse specialiteit.
Je moet eenmaal het gerecht bij een traiteur kopen om die mooie Jacobsschelpen te bemachtigen.
Daarna is her zaak bij de groothandel de slakken te kopen, die diepgevroren zijn en dus lang houdbaar. De Jacobsschelp wordt ook wel "Venusschelp" genoemd  en is gebruikt voor het embleem van de Shell (schelp).

coq

Ingrediënten:
16
grote Coquilles, diepgevroren, langzaam ontdooid
Rauwe ham
Tarwebloem
Roomboter
Peterselie, selderijblad en thijm (eventueel gedroogd)
twee teentjes knoflook
Een halve ui
Grana Padano, fijne gedroogde strooikaas


voorbereiding    aanbraden

Bereiding:
Maak een Béchamelsaus van boter, melk en bloem.
 Doe daartoe 25 gram bloem en 30 gr roomboter in een steelpannetje en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk. De bloem moet wel gaar zijn. Kook in een ander pannetje 350 ml melk en voeg dit beetje bij beetje erbij en roer dit steeds heel glad met een garde.
Voeg hier de (fijngemaakte) peterselie, selderie en thijm bij. Breng op smaak met peper en zout.
Zet het pannetje van het vuur af.
Snijd de rauwe ham in kleine stukjes.
Fruit in een ander pannetje het heel fijn gesnipperde uitje en knoflookteentje glazig. Doe op het laatst de coquilles erbij en bak die 3 min. mee.
Haal de coquilles eruit en plaats die in de schelpen. Doe de rest in het steelpannetje bij de saus, ook de ham. Wanneer de saus naar je oordeel te dik is, voeg dan een beetje melk of water toe.  Let op, dat de saus niet te dik is, want bij de eindbereiding verdampt er nog veel vocht.
Schep 2 el. saus over de coquilles. Het restant van de saus kan weg.

schelp

Spuit met een spuitzak puree over de randen van de schelp en bestrooi alles met de kaas.

gevuld

Bak het gerecht in een voorverwarmde oven op 200 0C af met bovenwarmte. Leg hierna 3 sprieten bieklook erover.

gebakken



Eet smakelijk en....
Zo eet ik nu iedere dag!muts