WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Stoofpeertjes aan één stuk (2e methode)  (PDF)

(november tot februari)

Ingrediënten:
10 Gieser Wildemann stoofperen met steel!
Kaneel
Witte wijnazijn
Balsamico azijn 2 el
Rode wijn 200 ml
Peper en zout
1 citroen uitgeperst, schil in stukken snijden en bewaren
Kristalsuiker 250 gr
Vanillesuiker 2 zakjes of 2 tl
Maizena om af te binden

Bereiding:
Schil de peertjes met een dunschiller en laat het steeltje er aan zitten.
Maak de onderzijde plat en boor met een appelboor zoveel mogelijk klokhuis uit de peren.
Van onderaf ca 2 cm inboren en wrikken totdat de prop loskomt.
Plaats de peren rechtop (vlakke kant) in een ruime pan.

stoofpeertjes geschild

Voeg warm water toe tot net onder de rand. Voeg de citroenschillen erbij.
Breng aan de kook.Voeg 1 el kaneel,1 tl zout, snufje peper, 3 druppels rode voedingskleur, het ctroensap en 3 el wijnazijn toe.
Even goed door elkaar mengen. Zet het vuur zo laag dat het gerecht net aan de kook blijft met de deksel op de pan.
Er verspreidt zich nu een heerlijke geur door de keuken.
Afhankelijk van de rijpheid van de peren 30 min. tot 1 uur koken.
Op de helft van de kooktijd 150 gr suiker toevoegen en goed mengen.

stoofpeertjes kruiden

De peren zullen niet allemaal tegelijk gaar zijn. Neem daarom de gare examplaren uit de pan en plaats die alvast in een hoge ovenschaal, die groot genoeg is voor 10 peren. Kook de overige peren ook gaar en plaats die ook rechtop in de schaal.

De saus:
Neem de citrioenschillen uit het kookvocht en proef de saus eerst. Beoordeel of het zoet- zuur- zoutgehalte naar je smaak is.
Maak alles nu verder op smaak met wat balsamico-azijn, 2 schepjes vanillesuiker en de rest van de suiker.
Proef weer. Wanneer de smaak te sterk is, voeg dan wat water toe.
Laat even koken en bind dan af met een maizenapapje tot de saus iets stroperig wordt.

stoofpeertjes_saus_maken

Schenk de saus over de peertjes zodat ze gaan glimmen. Af laten koelen en dan afdekken met folie.
Dit gerecht is het lekkerst op kamertemperatuur,
Garneren met een salieblaadje en wat peterselie.

stoofpeertjes_schaal 

Je kunt een peertje met wat saus als voorgerecht presenteren. Een salieblaadje past wat smaak betreft hier perfect bij.
Steek het blaadje eens met het steeltje in de peer.
Ook wanneer je een bord volledig opgemaakt presenteert, zal zo'n peertje de show stelen!

stoofpeertje_op_bord

Eet smakelijk en.....

                          
Zo eet ik nu iedere dag! muts