WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

     Stoofpeertjes  


(een smakelijk bijgerecht november tot februari)

Ingrediënten: 1 kg Gieser Wildeman of St. Rémy stoofpeertjes.
Vanillesuiker
Kaneel
1 citroen
Rietsuiker
Rode voedingskleur.

Persoonlijk heb er een hekel aan wanneer er nog klokhuizen, steeltjes en pitten aan of in de peertjes zitten. Een steeltje oogt wel leuk, maar dat kan eigenlijk alleen maar bij hele kleine peertjes. Bovendien is de bereidingstijd wel 2x zo lang. Daarom schil ik de peertjes met een dunschiller in de richting van het afgebroken steeltje, vierendeel ze en haal de steelaanzet, klokhuis met pitten en het vruchtbeginsel weg. Een peer is van zichzelf al betig genoeg.

peer1     peer2

Doe de partjes in een pan met een dikke bodem en voeg daar water aan toe. Zet de peren net niet onder water. Voeg alleen een theelepel zout toe. Breng de peertjes snel aan de kook met het deksel er op, zet daarna het vuur zo laag, dat het gerecht nog net aan de kook blijft; steeds met de deksel er op. Laat dit een half uur doorkoken.
Snijd een hele citroen in tweeën en knijp het sap er uit in een bakje. Vis met een vork alle pitjes er uit.

peer3

Mijn ervaring is, dat wat je ook doet, stoofpeertjes zeer, zeer zelden rood kleuren bij het koken, ondanks alle beloften van de groenteboer. We zijn er zo aan gewend dat dit gerecht een rode kleur heeft, dat het niet zou smaken als dat niet zo was. Dus help ik de natuur een handje…

Voeg in de pan een heel klein drupje rode voedingskleur toe en roer door tot het een egale kleur krijgt. De peren nemen de kleur nog niet op, maar dat komt wel. (de foto toont het resultaat van 1 druppeltje)

peer4

Nu kan ook ca 100 gram rietsuiker, een zakje vanillesuiker en het citroensap worden toegevoegd. Laat nog een uur koken, of minder, wanneer de peertjes eerder gaar zijn. Laat ze niet kapot koken (te hoog vuur)

Proef nu hoe het sap smaakt. Dit moet zoet en zuur tegelijk zijn. Voeg de ingrediënten toe die naar jouw mening ondervertegenwoordigd zijn.
Wanneer alles naar wens is voeg dan pas 2 of 3 theelepels kaneel toe en roer dit goed door.

Ik doe dit nu pas om het aroma te behouden.
Doe 3 theelepels aardappelbindmiddel in een theekopje en voeg daar ruim koud water aan toe. Roer dit door tot het oplost en giet dit in kleine hoeveelheden bij de nog steeds licht kokende peertjes. Blijf roeren om klonten te voorkomen. Waneer alles voldoende naar je smaak is gebonden, kan je de peertjes heet en wel “wekken” in schone potjes met een schroefdeksel. Zet ze onderste boven weg en laat ze helemaal afkoelen. Het potje trekt vacuüm en is zeer lang, zelfs buiten de koelkast te bewaren.

peer6 

Eet smakelijk!

 


Zo eet ik nu iedere dag!