WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Mispeljam-/compote    PDF  

Algemeen:

De mispels, die in ons land voorkomen groeien aan een boom. De mispel is echter van nature een struik, maar wordt omdat dit praktischer is in een tuin, geënt op bijvoorbeeld een kweepeerstam.
De boom bloeit schitterend in het voorjaar en draagt heel rijk zijn eigenaardige vruchten.
Deze vruchten zijn in onze streken bruin tot roodbruin en hebben aan de onderzijde een vijfhoekige  inkeping, die de voortzetting van de bloem is.  Er zitten dan ook 5 redelijk grote pitten in.
In november kunnen de vruchten van de boom worden geplukt, maar beter is nog te wachten tot de eerste echte vorst er over is gegaan. Maar bij gebrek aan winter, kunnen de vruchten ook een nacht in de diepvries worden gedaan. Na ontdooien  zijn ze direct geschikt om te verwerken.

  Nog half bevroren mispels

Er is een gezegde “Zo rot als een mispel”,  maar dat berust nergens op; de vruchten voelen weliswaar rot aan maar zijn dat allesbehalve.
Je moet mispels niet langdurig bewaren, want dan drogen ze uit in plaats van rijp te worden.

Voorbereiden:

  
Het schillen is een vies kleverig karweitje. Ik doe het als volgt:
Snijd met een aardappelmesje de randen aan de onderzijde weg en daarna de schil van het inspringende deel. Haal met de punt van het mesje de vijf redelijk grote pitten er uit. Duw nu met je duim het zachte vruchtvlees in een pannetje. De schil is erg bros en probeer daarom zo min mogelijk schillen aan het vruchtvlees te laten. Bewaar alle schillen, want daar zit nog een hoop vruchtvlees aan. Gebruik een metalen zeef  om met de bolle kant van een sterke lepel dit bij het overige vruchtvlees te doen. Schraap dit steeds aan de onderzijde er af.

 
 

Ik heb 16 mispels gebruikt en het is opvallend hoe weinig vruchtvlees er in een mispel zit.
Doe wat warm water bij de massa, tot die goed vloeibaar wordt en haal er eventueel nog de achtergebleven schillen en pitten uit. De kleur is nu groen-bruin en de smaak licht zurig.

De bereiding:

Er kan geen jam zonder citroensap!
Knijp een halve citroen uit in een bakje en haal de pitten er met een vorkje uit. Voeg het sap bij de mispels. De tweede keer toen ik het maakte heb ik evenveel ingeblikte perziken toegevoegd. (meer jam, betere smaak)
Maak in een vijzel anderhalf speculaasje fijn (voor de kruiden) en doe dit er ook bij.
Voeg nu de kaneel, vanillesuiker, suiker, rode wijn en de karmijnrode voedingskleur toe en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.  Zonder deksel laten koken op een laag pitje om in te dikken. (een half tot ca 1 uur)  Pas op dat de pan niet aanzet door de suiker.









Doe de warme jam in een conserven- of wekpotje en zet dit onderste-boven weg om vacuüm te trekken.

Dit is een heel bijzondere jam, waar je het vruchtvlees nog proeft en die niet iedereen in huis zal hebben.
Ik heb de rode kleur toegevoegd, omdat ik bruine of bruin-groene jam er niet vind uitzien.
En wat niet oogt, smaakt niet!

Eet smakelijk en…
Zo eet ik nu iedere dag!