Er heerst wat
spraakverwarring over Veenbessen of Cranberries:
Veenbessen en Cranberries zijn niet helemaal
hetzelfde.
Onze Nederlandse veenbessen zijn inheems en
afkomstig van een soort heideplant, die bessen maakt.
Deze zijn heel onregelmatig van grootte en je kunt
ze vrijwel NOOIT ergens kopen.
Cranberries zijn uitheems en daar
wordt je mee overspoeld; Ze komen van Canada,
Schotland en Terschelling...... (?)
Op dit laatste eiland,
zou een vat zijn aangespoeld en de lokale
strandjutter heeft die zooi in de 17e
eeuw direct aangeplant....
Vroeger werd
alles
geweckt of in een vat gepekeld en daardoor heel erg
doodgemaakt. Daarom lijkt het niet waarschijnlijk,
dat dit de oorzaak is van het voorkomen van
Cranberries op Terschelling.De
jutter zou
verse vruchten
gehad moeten hebben, want, ontegenzeggelijk groeien
er op
Terschelling Cranberries
aan struiken !
Ingredienten:
350 gr (verpakking) Cranberries
Halve citroen
300 gr Rietsuiker
Schraapsel van een halve citroenschil
Bereiding:
Was de Cranberries in een vergiet.

Doe ze in een passende pan en knijp hier het sap van
een halve citroen over uit. Rasp tevens ook de kalve
schil eravan bij. Doe het vuur aan.
Omdat alles wel erg zuur is, moet er veel suiker bij.
Dus
200 gr gewone suiker of
250gr rietsuiker.
Dat laatste heeft de voorkeur, omdat alles dan beter
indikt.
Als het aan de kook is, gaat het nogal schuimen.
Het is dan zaak oom steeds erbij te blijven en het
vuur lager te zetten als dat nodig is>
Gebruik een houten lepel om met de achterkant om de
nog niet geklapte bessen kapot te maken.
Blijf dit doen tot alles ineens terugzakt tot een
donkerrode massa zonder schuim.
Afschuimen zou smaakverlies betekenen, dus, dat
willen we niet, daarom steeds het vuur aanpassen.



Na enige tijd is veel vocht verdampt en de compote
wordt redelijk stevig. Normaal is het niet nodig om
af te binden.
Doe nu de compote in voorbereid potjes en zet die
onderste-boven weg om vacuum te trekken

Eet smakelijk en...
Zo eet ik nu iedere dag!

|