WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Verse Cranberrycompote (PDF)  


Er heerst wat spraakverwarring over Veenbessen of Cranberries:
Veenbessen en Cranberries zijn niet helemaal hetzelfde.

Onze Nederlandse veenbessen zijn inheems en afkomstig van een soort heideplant, die bessen maakt. Deze zijn heel onregelmatig van grootte en je kunt ze vrijwel NOOIT ergens kopen.

Cranberries zijn uitheems en daar wordt je mee overspoeld; Ze komen van Canada, Schotland en Terschelling...... (?)
Op dit laatste eiland, zou een vat zijn aangespoeld en de lokale strandjutter heeft die zooi in de 17
e
eeuw direct aangeplant....
Vroeger werd
 alles geweckt of in een vat gepekeld en daardoor heel erg doodgemaakt. Daarom lijkt het niet waarschijnlijk, dat dit de oorzaak is van het voorkomen van Cranberries op Terschelling.De jutter zou verse vruchten gehad moeten hebben, want, ontegenzeggelijk groeien er op Terschelling Cranberries aan struiken !

Ingredienten:
350 gr (verpakking) Cranberries
Halve citroen
300 gr Rietsuiker
Schraapsel van een halve citroenschil

Bereiding:
Was de Cranberries in een vergiet.



Doe ze in een passende pan en knijp hier het sap van een halve citroen over uit. Rasp tevens ook de kalve schil eravan bij. Doe het vuur aan.
Omdat alles wel erg zuur is, moet er veel suiker bij. Dus
  200 gr gewone suiker of 250gr rietsuiker.
Dat laatste heeft de voorkeur, omdat alles dan beter indikt.
Als het aan de kook is, gaat het nogal schuimen.
Het is dan zaak oom steeds erbij te blijven en het vuur lager te zetten als dat nodig is>
Gebruik een houten lepel om met de achterkant om de nog niet geklapte bessen kapot te maken.
Blijf dit doen tot alles ineens terugzakt tot een donkerrode massa zonder schuim.

Afschuimen zou smaakverlies betekenen, dus, dat willen we niet, daarom steeds het vuur aanpassen.

  

   




Na enige tijd is veel vocht verdampt en de compote wordt redelijk stevig. Normaal is het niet nodig om af te binden.
Doe nu de compote in voorbereid potjes en zet die onderste-boven weg om vacuum te trekken



Eet smakelijk en...
Zo eet ik nu iedere dag!