WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Churros Alemanas   


Ingrediënten:
175 ml water
55 gr roomboter
snufje kaneel
100 gr bloem
½ tl zout
3 kleine eieren
Minstens een halve liter zonnebloemolie (wok)

De echte Spaanse Churros, bestaan uit alleen de basiselementen, bloem, boter, water en een snufje zout.
Het eenvoudige Spaanse gerecht gaat uit van 350 ml water en 175 gr bloem; dat is, omdat er geen eieren zijn ongeveer dezelfde vochtverhouding en dit deeg zou je dus ook met een spuitzak kunnen spuiten. Maar dat zien we dan wel weer.

Onderstaand recept heb ik nota bene van een Duitse site gehaald en die leek mij smakelijker dan bovenstaande. (Maar,.... je weet maar nooit)


Breng in een steelpan het water aan de kook en voeg daar de boter in klontjes aan toe. Laat alles smelten. Meng zout, kaneel en bloem door elkaar.
  Voeg in één keer de bloem toe en roer heftig tot een deegbal ontstaat die loskomt van de pan.  Neem de bal uit de pan en laat die behoorlijk afkoelen (half uur)
Doe de bal weer terug in de pan en doe nu de eieren er stuk voor stuk bij. Gebruik een mixer met deeghaken of dubbele garde om alles goed te mixen. Ik heb gardes gebruikt en je zult merken, dat na het mixen van ieder ei door de massa, het beslag nauwelijks dunner wordt.
Ons doel is om uiteindelijk met een knijpzak met stervormig mondstuk het deeg in de hete olie te drukken. Het deeg mag dus niet te stroperig worden.
3 Eieren zijn voldoende om dit resultaat te bereiken. Mix net zolang tot er een mooi homogeen deeg ontstaat.
  Monteer in een schone spuitzak de grootste stervormige spuitmond. Doe het deeg met een lepel in de spuit. (de stervorm is essentieel omdat het deeg anders van binnen nooit gaar kan worden en zelfs zou kunnen ontploffen. Maar mij lijkt dat dit alleen mogelijk is bij hele vaste deegsoorten en die hebben we hier zeker niet)
Voor het bakken kan je de frietpan gebruiken of een wandjan.
Hoewel de olie na het bakken helemaal schoon blijft is het toch raadzaam een wadjan te gebruiken.
Ten eerste om achtergebleven smaakjes in de frietpan te elimineren en ten tweede om te voorkomen, dat je frietvet verbrandt! Want de baktemperatuur is minimaal
  200 0C. Onder deze tempertuur mislukt alles jammerlijk.  Deze temperatuur bereik je in de wadjan door het gas maximaal te zetten en te wachten tot de olie kringelt en een beetje een damp gaat afgeven.

Spuit nu in de hete olie alle mogelijke kronkelige figuren. Een beetje experimenteren is wel grappig.
Het verbaasde mij, dat het deeg
  lichter is dan de olie en dat het deeg onmiddellijk boven gaat drijven.
Ook rijst het vrijwel direct en dat zonder rijsmiddel!
Bak de Churros in ca 3 minuten aan beide kanten krokant en middelbruin. Let op!
  Ze moeten krokant worden.
Haal ze met een schuimspaan uit het vet en laat ze uitlekken op een gote schaal, bedekt met keukenpapier. Bestrooien met een klein beetje poedersuiker.

Eet smakelijk.
Eet smakelijk en…..


Zo eet ik nu iedere dag!