Omdat de bereiding van de kip nogal omslachtig is,
beschrijf ik deze eerst in stappen, zonder details.
1. Overgiet de kip in een ruime pan met kokend water
tot deze net onder staat, 10 minuten laten koken.
2. Haal de kip uit de pan. Voeg de kruiden en
overige bestanddelen toe aan de bouillon, breng aan
de kook, doe de kip weer terug en laat 15 minuten
koken.
3. Kip uit de bouillon nemen, af laten koelen en
eventueel halveren. Na uitlekken afdeppen met
keukenpapier.
4. De kip aan beide zijden 2 minuten frituren in
olie.
5. Af laten koelen en daarna in stukken snijden.
6. De stukken in kommen doen die in een bamboe
stoommand passen. Eventueel meerdere boven elkaar
plaatsen en 15 minuten stomen.
Bereiding van de kip:
Ingrediënten:
per persoon een kippenpoort met borststuk
1 tl Anijszaad
2 kaneelstokjes
50 ml ketjap manis
Schijfjes verse gember
1 lenteuitje in stukjes gesneden
100 ml sherry
3 tl suiker
Doe de kipstukken in een pan en
voeg net zoveel water toe, dat ze net onder staan.
Voeg bovenstaande ingrediënten toe. 10 minuten koken
en haal de kip eruit.
Bewaar de bouillon. Dep
met een keukenpapier de kip droog. Snijd de kip in 2
stukken.
Verhit in een wadjan 300
ml zonnebloemolie en braad de kipstukken hierin aan
2 zijden in ca. 3 min. per kant lichtbruin.
Gooi de olie weg,
wanneer die is afgekoeld. Haal het vlees en het vel
van het bot en doe dit in schaaltjes, die in de
bamboe stoommandjes passen. Vlak voor het eten wordt
het vlees 10 gestoomd op een pan kokend water.
De saus:
Ingrediënten saus:
100 ml kippebouillon (flesje)
200 ml gezeefde bouillon (bewaard)
1 lenteuitje fijngesnipperd
3cm Fijngesnipperde verse gember
Halve rode paprika gesnipperd
1 tl witte wijnazijn
1 el sherry
1 tl sesamolie
1 el Kikkoman sojasuaus
Meng alle bovenstaande
ingrediënten koud door elkaar. Proef dit en breng
het zonodig op smaak met wat zout en een half
suikerklontje. Doe de saus in kommetjes, zodat
hierin het vlees gedept kan worden.
Serveren met garnalen noedels met gesnipperde
lente-ui en rode paprika. Voeg wat olijfolie en een
weinig sesamolie toe. Verhitten in de magnetron.
Alles op réchauds plaatsen. De saus wordt koud
gebruikt.
Helaas zijn van dit gerecht nog geen foto's gemaakt.
Zo eet ik nu iedere dag!

|