WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Shandong gerecht: Shao Ji  Gekruide kip (PDF)

Omdat de bereiding van de kip nogal omslachtig is, beschrijf ik deze eerst in stappen, zonder details.

1. Overgiet de kip in een ruime pan met kokend water tot deze net onder staat, 10 minuten laten koken.
2. Haal de kip uit de pan. Voeg de kruiden en overige bestanddelen toe aan de bouillon, breng aan de kook, doe de kip weer terug en laat 15 minuten koken.
3. Kip uit de bouillon nemen, af laten koelen en eventueel halveren. Na uitlekken afdeppen met keukenpapier.
4. De kip aan beide zijden 2 minuten frituren in olie.
5. Af laten koelen en daarna in stukken snijden.
6. De stukken in kommen doen die in een bamboe stoommand passen. Eventueel meerdere boven elkaar plaatsen en 15 minuten stomen.

Bereiding van de kip:

Ingrediënten:
per persoon een kippenpoort met borststuk
1 tl Anijszaad
2 kaneelstokjes
50 ml ketjap manis
Schijfjes verse gember
1 lenteuitje in stukjes gesneden
100 ml sherry
3 tl suiker

Doe de kipstukken in een pan en voeg net zoveel water toe, dat ze net onder staan. Voeg bovenstaande ingrediënten toe. 10 minuten koken en haal de kip eruit.
Bewaar de bouillon. Dep met een keukenpapier de kip droog. Snijd de kip in 2 stukken.
Verhit in een wadjan 300 ml zonnebloemolie en braad de kipstukken hierin aan 2 zijden in ca. 3 min. per kant lichtbruin.
Gooi de olie weg, wanneer die is afgekoeld. Haal het vlees en het vel van het bot en doe dit in schaaltjes, die in de bamboe stoommandjes passen. Vlak voor het eten wordt het vlees 10 gestoomd op een pan kokend water.

De saus:

Ingrediënten saus:
100 ml kippebouillon (flesje)
200 ml gezeefde bouillon (bewaard)
1 lenteuitje fijngesnipperd
3cm Fijngesnipperde verse gember
Halve rode paprika gesnipperd
1 tl witte wijnazijn
1 el sherry
1 tl sesamolie
1 el Kikkoman sojasuaus

Meng alle bovenstaande ingrediënten koud door elkaar. Proef dit en breng het zonodig op smaak met wat zout en een half suikerklontje. Doe de saus in kommetjes, zodat hierin het vlees gedept kan worden.

Serveren met garnalen noedels met gesnipperde lente-ui en rode paprika. Voeg wat olijfolie en een weinig sesamolie toe. Verhitten in de magnetron.  Alles op réchauds plaatsen. De saus wordt koud gebruikt.

Helaas zijn van dit gerecht nog geen foto's gemaakt.


Zo eet ik nu iedere dag!