WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Pekingeend met lente-ui en nasi  (PDF)

Dit is een totaal andere bereiding van  een "Peking Eend" , dan eerder beschreven.  Het is maar net waar je van houdt.
Deze bereiding is eveneens erg bewerkelijk, maar levert uiteindelijk een grote voldoening. Dit zijn gerechten, die je niet iedere dag voorgeschoteld krijgt. In een gewoon chinees restaurant kan je dit niet krijgen.

Normaal gesproken kan je niet aan een eend komen, ondanks, dat er zoveel worden afgeschoten. En je moet de auto nemen om een poulier te vinden, die er een verkoopt, maar dan wel voor een stevige prijs.
Een uitstekend alternatief biedt de Lidl. Laat in het jaar kan je een "Junge Deutsche Ente" kopen, waarvan ik het wildzijn wel betwijfel.
Maar deze eend van 2,4 kg is groot en gelukkig ingevroren (en minder gelukkig gestorven) 
Een eventuele sterke wildsmaak wordt
 wel door het invriezen teruggedrongen. (besterven)

Hoofdbestanddelen:
Maiseend (dus tam), 2,4 kg Diepvries Lidl "Junge Deutsche Ente"
Witte rijst (Suri of Basmati)
6 stengels lente-ui instukjes

Marinade:
250 ml Ketjap manis
250 ml Olijfolie
1
el paprikapoeder
1/2 tl nootmuskaat
12 el honing, opgelost in wat warm water
1/2 uitgeperste citroen
50 ml sinaasappel limonade of een uitgeperste sinaasappel
Peper en zout


Bereiding:
Ontdooi de eend 6 uur op het aanrecht en dan 10 uur in de koelkast. Zet er een groot bord onder want er gaat nogal wat bloed lekken!

Algemene tips:
• Gebruik voor het braden een bakslede met hoge zijkanten en een druiprooster.
• Zaag de ontdooide eend van onder en van boven zodanig in dat je 2 symetrische helften krijgt. Gooi alle bijlagen weg, behalve de lever en de nek.
• Was de eend onder warm stromend water en dep hem/haar droog.

eend

• Om de eend mals te houden, moet die gemarineerd worden. Dit kan moeilijk gedaan worden onder de saus vanwege de afmetingen.
   Dus de marinade moet over de eend gegoten worden en ook aan de onderzijde worden verdeeld.
   Van tevoren bedruipen met marinade 3x in een uur.

eend_marinade

• Omdat de eend onder het vel nogal wat (ongezond) vet heeft, moet de huid ingeprikt worden met een officemesje, zodat bij het braden
   dit vet onder het rooster weg kan lopen.

druiprek


De eindbereiding:
Om volledige controle te hebben over het braadproces, wordt de oventijd in 4 delen opgedeeld:

1. De eerste baktijd 30 min. midden in de oven zonder grill 175 OC afgedekt met aluminiumfolie; het vel van de eend naar onderen.

2. De tweede baktijd 30 min. de eend keren en bedruipen, weer onder alu-folie om verbranden te voorkomen, zelfde oveninstalling als boven.

3 De derde baktijd 15 min. de eend weer keren, bedruipen, oven op 190
OC met bovengrill, zonder folie.
   Zet de oven nu uit en laat de warmte er in door de deur te sluiten ca 30 minuten.


bedruipen

4. De vierde en eindbereiding, velzijde boven, 15 min. op
190 OC met bovengrill. Zo wordt het vel krokant.

fase 3

Lekker met lente-ui nassi en een babi pangang saus.
Snijd daarvoor een paar lente-uien in kleine stukjes en fruit deze even in de olie.
Doe daar dan de gekookt witte rijst bij en roerbak dit totdat de rijst begint te poppen.
Eet smakelijk en...


eend klaar

Zo eet ik nu iedere dag!