WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Pekingeend van eendenborstfilé en loempia's met groente- baconvulling  (PDF)


Met Teppan Yah saus, witte rijst, aangemaakte komkommer en gekrulde lente-ui

De boodschappen:
Eendenborstfilé
Hoisin saus
Honing
Tarwebloem
Sesamolie
Roomboter
Komkommer
Lente-ui
Wasabi
Rijstazijn (of witte wijnazijn)
Bakbacon
Rinse Appelstroop
Bruine basterdsuiker, rietsuiker, goela Djawa (of-of)
Oestersaus

De bereiding van de Peking Eend:
Prik met een puntig mesje het vel van de filé flink door om de ca. 5mm.
Leg dit met de vel-zijde naar beneden in een ruime koekepan en zet het vuur half hoog. (geen olie of boter nodig)
Laat er zoveel mogelijk vet er uit druipen (door de gaatjes) en gooi dat vet weg.(ongezond)

eend aanbakken

Na een kwartier afkoelen kan het vel met een scherp mes van de filé gesneden worden. Gooi dat ook weg.
Je hebt nu een mooie filé met een klein spekrandje.

eend zonder vel 

Maak een saus van hoofdzakelijk honing en wat minder Hoisin en wat water.
Bestrijk de filé hiermee aan beide zijden en braad deze om en om ca 3 minuten per kant. Steeds met de saus bestrijken. Haal de filé uit de pan wanneer deze bruin is en gecaramelliseerd. Laat de filé afkoelen.

eend gebraden

Afgedekt in de koelkast zetten en vlak voor de bereiding (na 1 of 2 dagen) er weer uithalen.

De bereiding van de Loempia's:

flensjes

Loempiavellen:

Meng 2½ kopjes tarwebloem en 2 tl. Basterdsuiker en 1 kop kokend water in een grotere kom. Goed mengen. Af laten koelen en kneden op een met bloem bestoven werkblad.
Rol een hoeveelheid beslag van ongeveer 2 eetlepels tot een bal en rol die uit tot een rondje van 8cm.
Bestrijk met een kwastje de bovenkant dun met sesamolie en leg daar het volgende rondje op. Herhaal dit tot het beslag op is.
De dubbele flensjes worden nu uitgerold tot een diameter van ca. 15cm. (vrij dun) en aan beide zijden in een koekenpan in de roomboter gebakken tot er blaasjes ontstaan. Steeds met een licht vochtige keukenhandoek aandrukken. Stapel de flensjes op en dek ze af met de keukenhandoek tot ze afgekoeld zijn. Verpak de schaal dan in keukenfolie en bewaar deze in de koelkast (1 dag)

De Groentenbijlagen:

Dit moet vlak voor het opdienen gemaakt worden.
De hierna beschreven komkommer, lente-ui en bacon worden ook als vulling van de flensjes gebruikt, maar zijn ook de groenten die bij dit gerecht horen.
Was de komkommer en de lente-ui.
Snijd de komkommer in stukken van ca. 8cm en halveer die steeds in de lengte en haal de zaadlijsten weg.
Maak een mengsel van (een beetje) Wasabi, suiker en rijstazijn en sprenkel dit over de staafjes komkommer.
Snijd de onbruikbare stukken van de lente-ui er af en haal ook het buitenste blad er af.
Snijd nu vanaf het groene deel in de lengterichting de stronkjes in zo vaak als mogelijk.
Leg de voorbereide lente-ui in ijswater en laat door de kou de bovenkanten decoratief opkrullen.
Snijd de bakbacon in repen en bak die ca 5 min. uit. Steeds keren.

De Teppan Yah Saus:

Maak een zoetzure saus van Oestersaus, Hoisin, wijnazijn, basterdsuiker en rinse appelstroop.
Warm maken en eventueel water toevoegen, goed doorroeren, peper en zout toevoegen.
Niet laten koken. Proeven. De saus moet redelijk sterk van smaak zijn en absoluut zoet-zuur!
Vind je hem te sterk, doe er dan een beetje water bij. Niet te dun maken!

Haal de flensjes uit de koelkast en haal ze voorzichtig uit elkaar. Doe op de “ongebakken” kant een stuk voorbereide kommkommer en korter gesneden lente-ui, samen met een of meerdere reepjes bacon.
Doe hierover een beetje Teppan Yah saus. Vouw of rol de loempia's dicht. Dit hoeft niet zo nauwkeurig, omdat ze niet gefrituurd worden. Doe dit tot alle flensjes zijn opgebruikt.

De eindbereiding:

Verwarm de oven tot 210 graden en laat de eendenfilé (aan beide zijden bestreken) daar nog ca. 5 min per kant in braden. Steeds keren en smeren. Sniid de filé met een scherp mes en met behulp van een vork in dunne plakjes in de breedte van de filé. Leg de file in de oorspronkelijke vorm weer terug op een voorverwarmd bord. Verspreid een smal spoor Teppansaus over het midden van de plakjes

Doe tegelijkertijd de gevouwen flensjes in een braadpan (zonder olie) en verwarm ze door en door gedurende 10 min. Niet te hoog vuur. Steeds keren.
Beter in een oven, ook al is het met alleen met bovenwarmte. Wel keren dan.
Doe de overgebleven Teppan Yah saus in een presentabel bakje, alsmede de komkommer en de gekrulde lente-ui, in andere bakjes.

pekingeend bordServeren met witte rijst of Mie-Hoen

Eet smakelijk en...
Zo eet ik nu iedere dag!