Dit gerecht heeft 2 fases, nl.
eerst het koken van de mosselen en daarna het maken
van de roerbak.
Ik heb de basis van dit gerecht uit het blad “boodschappen”
van (oa) Nettorama en heb naar eigen inzicht daar
veranderingen in aangebracht.
Ingrediënten
voor het koken van de mosselen:
2 kg verse mosselen
Mosselkruiden droog(Versteegen)
1 Prei
2 kleine uien
2 stelen bleekselderij
30 cl pils
Ingrediënten
voor de roerbak:
2 el kruidige wokolie
1 Prei (het wit)
3 bosuitjes
1 tl sambal oelek
2 el oestersaus
2 tenen knoflook
1 ui
1 rode puntpaprika
3 tl Massala kerrie
een handvol bladselderij
200 gram (3 nestjes) dunne eiermie (Soubri)
Bereiding:
Begin met de mosselen.
Snijd de uien in halve
ringen en de prei diagonaal in schijven van 3 mm dik.
Snijd de bleekselderij ook diagonaal, maar wat
dunner. Stort dit in de mosselpan en strooi hierover
de gedroogde mosselgroente. Sluit de pan.
Controleer of iedere mossel nog in leven is en spoel
ze 2x schoon onder stromend water. Stort de
uitgelekte mosselen op de groentevoorbereiding en
doe hier het flesje bier bij.
Zet de pan op de grootste gaspit en breng met
gesloten deksel aan de kook. Bij het eerste schuim
dat uit de pan komt de mosselen met 2 lange
pollepels omscheppen, zodat alle groenten goed
vermengd zijn. Weer aan de kook brengen tot het
schuimt. Als alles goed is dan staan alle mosselen
nu open en het vlees is gaar. Pas op dat ze niet
verkoken.
Zet het vuur uit en
laat de pan een half uur afkoelen.
Haal de kleinste mosselen uit de schelp en doe die
even op een bord. Laat de grote in de schelp en doe
die op een ander bord.
Giet het kookvocht af
en bewaar de helft van de groenten.
Kook de eiermie volgens voorschrift van de fabrikant
en stort die in een vergiet en spoel goed af met
koud water. Laat het vergiet uitlekken.
De roerbak
Gebruik een grote wadjan. Snipper de ui en de
knoflook en bak deze licht aan in 2 el wokolie.
Snij de prei in dunne halve ringen en de lente/bosuitjes
in stukjes van ca 1 cm. Voeg van de laatste de helft
erbij.
Snij de puntpaprika in de lengte doormidden en
verwijder de zaden. Snijd hierna in diagonale repen.
Doe als laatste de kerrie, de sambal en de
oestersaus erbij. Roerbak dit tot het er glazig
begint uit te zien.
Snijd in het vergiet de mie 4x door en voeg die bij
de roerbak.
Nu kunnen ook de losse mosselen erbij.
Alles goed door elkaar
mengen terwijl het vuur nog steeds aanstaat.
Nu kunnen de losse
schelpen (andere smaak) er bovenop.
Zet de warmtebron uit en plaats een goed sluitende
deksel op de pan. Laat dit ca. 15 min. Doorwarmen.
Vlak voor het opdienen weer op hoog vuur verwarmen
en in de wadjan op tafel presenteren.
Strooi er een hand
grof gehakte selderij
over en het restant van de lenteui.
Wok op tafel
Dit jaar ben ik begonnen met
het maken van een grote kweekbak voor kruiden.
Sommige kruiden, zoals selderij doen het hierin zo
goed, dat ze de bak uitbarsten. Bij diverse andere
kruiden, denk ik dat ik de insectenwereld aan het
sponsoren ben. Ok is het mogelijk dat mijn
tuinaarde-teelaarde-grofzandmengsel niet helemaal
geschikt is voor kruiden als salie, thijm,
peterselie enz. Volgend jaar ga ik experimenteren
met armere grond. Zie hieronder een foto van de bak.
kruidenbak 120x60x30
Eet smakelijk, en....
Zo eet ik nu iedere dag!

|