WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Oosterse mosselroerbak  voor 4 personen  (PDF)

 

Dit gerecht heeft 2 fases, nl. eerst het koken van de mosselen en daarna het maken van de roerbak.
Ik heb de basis van dit gerecht uit het blad “boodschappen” van (oa) Nettorama en heb naar eigen inzicht daar veranderingen in aangebracht.

Ingrediënten voor het koken van de mosselen:
2 kg verse mosselen
Mosselkruiden droog(Versteegen)
1 Prei
2 kleine uien
2 stelen bleekselderij
30 cl pils

Ingrediënten voor de roerbak:
2 el kruidige wokolie
1 Prei (het wit)
3 bosuitjes
1 tl sambal oelek
2 el oestersaus
2 tenen knoflook
1 ui
1 rode puntpaprika
3 tl Massala kerrie
een handvol bladselderij
200 gram (3 nestjes) dunne eiermie (Soubri)

Bereiding:
Begin met de mosselen.
  Snijd de uien in halve ringen en de prei diagonaal in schijven van 3 mm dik.
Snijd de bleekselderij ook diagonaal, maar wat dunner. Stort dit in de mosselpan en strooi hierover de gedroogde mosselgroente. Sluit de pan.
Controleer of iedere mossel nog in leven is en spoel ze 2x schoon onder stromend water. Stort de uitgelekte mosselen op de groentevoorbereiding en doe hier het flesje bier bij.
Zet de pan op de grootste gaspit en breng met gesloten deksel aan de kook. Bij het eerste schuim dat uit de pan komt de mosselen met 2 lange pollepels omscheppen, zodat alle groenten goed vermengd zijn. Weer aan de kook brengen tot het schuimt. Als alles goed is dan staan alle mosselen nu open en het vlees is gaar. Pas op dat ze niet verkoken.
  Zet het vuur uit en laat de pan een half uur afkoelen.
Haal de kleinste mosselen uit de schelp en doe die even op een bord. Laat de grote in de schelp en doe die op een ander bord.
  Giet het kookvocht af en bewaar de helft van de groenten.

Kook de eiermie volgens voorschrift van de fabrikant en stort die in een vergiet en spoel goed af met koud water. Laat het vergiet uitlekken.

mossel roerbak De roerbak

Gebruik een grote wadjan. Snipper de ui en de knoflook en bak deze licht aan in 2 el wokolie.
Snij de prei in dunne halve ringen en de lente/bosuitjes in stukjes van ca 1 cm. Voeg van de laatste de helft
 erbij. Snij de puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaden. Snijd hierna in diagonale repen.
Doe als laatste de kerrie, de sambal en de oestersaus erbij. Roerbak dit tot het er glazig begint uit te zien.
Snijd in het vergiet de mie 4x door en voeg die bij de roerbak.
Nu kunnen ook de losse mosselen erbij.
  Alles goed door elkaar mengen terwijl het vuur nog steeds aanstaat.  Nu kunnen de losse schelpen (andere smaak) er bovenop.
Zet de warmtebron uit en plaats een goed sluitende deksel op de pan. Laat dit ca. 15 min. Doorwarmen.
Vlak voor het opdienen weer op hoog vuur verwarmen en in de wadjan op tafel presenteren.
Strooi er een hand
  grof gehakte selderij over en het restant van de lenteui.

pan op tafel Wok op tafel

Dit jaar ben ik begonnen met het maken van een grote kweekbak voor kruiden. Sommige kruiden, zoals selderij doen het hierin zo goed, dat ze de bak uitbarsten. Bij diverse andere kruiden, denk ik dat ik de insectenwereld aan het sponsoren ben.  Ok is het mogelijk dat mijn tuinaarde-teelaarde-grofzandmengsel niet helemaal geschikt is voor kruiden als salie, thijm, peterselie enz. Volgend jaar ga ik experimenteren met armere grond. Zie hieronder een foto van de bak.

kruidenbak kruidenbak 120x60x30


Eet smakelijk, en....


Zo eet ik nu iedere dag!