WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

Mini Loempia's met hollandse garnalen

 (PDF)

Dit gerecht is tamelijk bewerkelijk en moet i.v.m. het invriezen minimaal een dag van tevoren worden gemaakt.
Om problemen te voorkomen heb ik ook instructies gemaakt voor het losmaken van het filodeeg en het vouwen van de loempia.

Ingrediënten:
2 Pakjes Filodeeg (à 8 velletjes van 16cm vierkant)
100 gr Hollandse garnalen
500 gr prei, wit en groen
Zonnebloemolie
Sambal Oelek
Zout

Bereiding:
Laat de deegplakjes IN de dichte verpakking ca een half uur ontdooien.
Snijd de prei in flinterdunne plakjes, zowel van groen als van wit. Het midden van de prei is daarvoor geschikt.
Breng 1 l water aan de kook en wel hier ca 50 gr mie-hoen in. stort dit in een vergiet en laat er even koud water over lopen. Dit voorkomt plakken.
Doe een paar druppels zonnbloemolie in een koekenpan, maak dit heet en doe de ingrediënten voor de vulling er in. Goed door elkaar mengen en direct van het vuur afhalen. In de pan laten afkoelen. De vulling uit het pannetje direct op de deeglapjes plaatsen.

voorbereiding De voorbereiding


3 Licht aanbakken

Instructies voor het losmaken van het filodeeg:
Het valt nog niet mee om dit tot het laatste plakje tot een goed einde te brengen. De plakjes zijn flinterdun en kleven sterk aan elkaar.
Je moet de plakjes op een hoek losmaken en voorzichtig van de overige velletjes aftrekken. Houd de velletjes heel. Leg het overgebleven stapeltje direct onder een schone vochtige doek en maak van het enkele velletje direct een loempiaatje. Zie instructies verderop.
Het deeg droogt heel snel uit, pas daar voor op want dan krijg je het nooit meer los.

vochtig houden vochtig houden van de filo-lapjes

Instructies voor het vouwen/rollen van de loempiaatjes:
De gebruiksaanwijzing bij het filodeeg geeft aan uit te gaan van 2 losgemaakte lapjes opelkaar geplakt met wat olie.
Ik wil niet eigenwijs zijn, maar daar begin ik niet aan, omdat je dan meer deeg dan loempia krijgt. Daarom ga ik uit van een enkel lapje en probeer dit dubbel om de vulling te winden. Na enkele rolletjes heb je dit door.
Leg een velletje recht voor je neer op het werkblad en strijk alle randen met olie in. Plaats onder het midden de in gelijke porties verdeelde vulling en vouw links en rechts de flappen dicht. Doe dat zodanig dat je 1 cm overlapt. Stijk nu de overgebleven delen ook met olie in en rol de loempia van onder naar boven strak op. De vulling zal hierbij iets naar boven schuiven. Zorg ervoor dat het deeg 2x rond de loempia zit.
Druk de loempia met de naad naar onderen stevig plat en plaats deze op bakpapier in een diepvriesbakje.
Invriezen is niet nodig wanneer je ze in de oven afbakt. Maar ik ga vanwege de betere smaak uit van gefrituurde loempia's en die moeten eerst worden ingevroren.

loempia_4           loempia6

Ik heb de mini loempias met 8 tegelijk gebakken in een wandan met een halve liter zonnebloemolie, 4 minuten per kant.
De olie moet kringetjes vertonen, dan is die heet genoeg.  (180 0C)
Leg de loempia's eerst met de naad naar onder en bak de volle 4 minuten en draai ze dan pas om. Zo voorkom je dat ze vanbinnen vet kunnen worden.
Opdienen in een glas of op een bordje, met wat atjar en een cherrytomaatje. Doe er ook een schaaltje chillysaus bij om te dippen.

op_schaal

gebakken

Eet smakelijk en....

muts
Zo eet ik nu iedere dag!