WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME
 

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

    Goeloe You van kip   (PDF)

Dit gerecht is door Kokkie Henkie verzonnen en sluit aan op de typische  smaak van chineese gerechten.  Omdat van tevoren kroepoek en pindas zijn gebakkken, was het  logisch ook het kippenvlees in een deegje te frituren. (In dezelfde olie). Dit gerecht is een onderdeel van een chinees diner. Pas de hoeveelheden aan wanneer je dit als hoofdgerecht op tafel zet.

Benodigd:

Kipfilé
2 Maggi bouillonblokjes
rode paprika
Lente ui
Taugé
Maizena
Gembersap
Verse citroen
Knoflook
Kristalsuiker
Witte wijnazijn

Kruiden:
Vijfkruidenpoeder
Kipkruiden
Peper en zout
Sambal

Bereiding van het vlees:
Snijd de kipfilé in stukjes van 3 cm. Breng water aan de kook en kook hier de kipstukjes in gaar. Laat de kip uitlekken op keukenpapier en bewaar het kookwater.De kip niet afdekken maar droog laten worden. Het kookwater dient later als basis voorde saus.

gekookt

Beslag:
Gebruik tempura voor de bereiding van het beslag. Kruid dit met vijfkruidenpoeder en kipkruiden (Verstegen). Doe ook peper erbij en flink wat zout. Droog mengen en dan met water aanmaken. Goed doorspatelen. Het deeg moet net van de lepel druipen.
Doe de iets opgedroogde kip in een ruime bak en voeg het beslag erbij. Roer goed door zodat de tempura de kip heeft bedekt. Laat dit een uur staan.

beslag-tempura

Zoetzure saus:
Gebruik het kookwater van de kip als basis voor de saus. Maak dit warm op het gasfornuis. Brokkel
 2 kleine Maggiblikjes er in en knijp er een hele citroen in uit. Snipper 3 knoflooktenen en 3 cm gemberwortel heel fijn en voeg dit toe. Voeg nu 3 el kristalsuiker toe en proef een keer. De smaak moet echt sterk zoetzuur zijn. Meestal moet er nog wat blanke natuurazijn bij.  De saus zal nog veel te sterk zijn  en voeg daarom zoveel heet water toe tot je tevreden bent met de smaak. Breng weer aan de kook en bind af met maizena (in koud water opgelost).

Eindbereiding:
Snijd de rode paprika in vierkante blokjes van 1cm. Frituur deze kort on de hete olie en schep ze uitgelekt in een ruime vuurvaste schaal, die later ook op tafel komt.

voorbereiding

Frituur dan in delen de kipstukjes. Niet meer dan 8 per keer om aan elkaar kleven te voorkomen. Na ca. 3 minuten zijn ze goed. Schep ze nu op de paprika en herhaal dit tot alles gebakken is.

frituren

De oven is voorverwarmd op 200 0C en plaats hier, zonder de oven opnieuw te starten,
 het gerecht in om krokant te blijven.
Breng da saus weer tot het kookpunt. Giet deze over het voorbereide gerecht. Storri er de dun gesneden lemte uitjes en wat tauge over en serveer direct.

klaar


Eet smakelijk en...

Zo eet ik nu ied
ere dag!muts