WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Chineese Rijsttafel “Ping Pong Kokkie Henkie”  


Een rijsttafel die je echt nergens krijgt en die zo chinees is als maar kan.
Geen van de vier gerecht herken je, maar de smaak,......
Ja die is wel ergens nog te herkennen.
Ik zou zeggen probeer dit eens te koken en varieer vooral zoveel als je kunt met de ingrediënten.
Dat doen de Chinezen ook en er zijn er zo veel, dat ze wel gelijk moéten hebben.


Deze rijsttafel bestaat uit 4 hoofdgerechten en een alterenatief:

1. Kip met prei
2. Kippenlevers met broccoli
3. Varkensvlees met ananas en pinda’s
4. Rood Lamsvlees

5. (Taugé met feta, tofou en gado-gado saus)

1. Kip met prei

De boodschappen:
Kipfilé
Sojasaus
Sherry
Vet spek
Lente ui
gemberwortel
prei
suiker, zout. bouillonblokje, maizena, sesamolie, Goela Djawa (palm suiker)

De bereiding:
Dit gerecht kan makkelijk een dag van te voren worden bereid.
Snijd de kip in stukjes van ca. 4 cm en laat die marineren in de soja en sherry. (half uur)
Bak het spek uit in de wadjang en braad hierin de gemarineerde kip ca 1 minuut lang.
Kip eruit halen en wegzetten
De prei zo diagonaal snijden als mogelijk. Ook in de lengte in repen van 6 cm snijden geeft een goed beeld van de chineese keuken. Voeg dit toe, samen met het halve bouillonblokje, peper en zout en de overige ingredienten.
Doorkoken tot alles gaar is en dan een beetje afbinden met maizena.
Pas op het laatst een paar drupjes sesamolie toevoegen voor de smaak.

kip met prei

2. Kippenlevertjes met Broccoli

De boodschappen:
250 gr kippenlevers
Een klein stukje broccoli
Champignons
Ui
Sojasaus
Maizena
Oestersaus

De bereiding:
Dit gerecht moet na bereiding direct worden geserveerd.

De Broccoli-roosjes ca 5 min. koken
Haal de levertjes door de maizena. Bakken in de wadjang met zonnebloemolie. Doordat de levertjes enorm veel olie opzuigen is een ruime hoeveelheid vereist. Wees voorzichtig, de levers spatten enorm.
Kleingesneden champignons en ui toevoegen, samen met de uitgelekte broccoli roerbakken in de hete olie.
Een beetje oestersaus toevoegen.
Steeds blijven scheppen en dan afbinden met maizena.

kippenlevers met broccoli

3. Varkensvlees met anananas en pinda’s

De boodschappen:
Zoutloze pinda’s vacuum verpakt
Sjalotten
2 tl Korianderzaad
4 tenen Knoflook
400 gr procureur lapjes (varkensvlees)
1 el bruine suiker of goela djawa
1 tl rose peperbessen gedroogd
ca 400 gr ananas schijven
2 spaanse rode pepers

De bereiding:
Dit gerecht kan je een dag eerder voorbereiden, op de ananas na.

Maak de pinda’s fijn in de keukenmachine
Bak dit vervolgens in een koekenpan lichtbruin. en laat het afkoelen op een bord.
Wrijf het korianderzaad fijn in een vijzel en fruit het licht, samen met de knoflook en de sjalotten ca. 8 min. op laag vuur, samen met de gesneden blokjes varkensvlees. Het vlees moet gaar zijn
Doe nu de pinda’s, suiker, sojasaus en de rose peper er bij.
Bakken tot het een beetje indikt.
Dan de ananas er bij en even warm laten worden. Wanneer je ook ananasvocht toevoegt, is het verstandig het gerecht aan het einde even af te binden.

varkensvlees met ananas
(op de foto is de ananas nog niet toegevoegd)


4. Rood Lamsvlees

De boodschappen:
Lamsvlees, het beste van de bouten snijden, ca 450 gr (3 schijven)
Knoflook
Verse gember
Vijfkruidenpoeder
Sojasaus
Sherry
6 Sjalotjes
Runderbouillon (flesje)
basterdsuiker
3 kleuren paprika
Rode voedingskleur

De voorbereiding:
Dit gerecht kan je een dag eerder voorbereiden

Lamsvlees van het bot snijden en in blokjes verdelen.
Een enkel drupje rode voedingskleur er over en roeren.
De fijngesneden gember, knoflook, en 5-kruidenpoeder, sojasaus, sherry en de gesnipperde sjalotjes in de wadjang aanbraden en voortdurend omscheppen. Dan de deksel er op en wachten tot alles gaar is.
Nu de deksel er af en indikken. De kleine blokjes paprika er over gooien en roerbakken tot je denkt dat de paprika beetgaar is.


rood lamsvlees



Als bijgerecht kan je serveren:

5. Tau-Gé-Tofu-Feta met Gado-Gado saus
Gebakken versnipperde krokante kroepoek (vers gebakken) met licht gefruite taugé, feta blokjes en warme Gado-Gado saus.

Dit taugé gerecht is heel makkelijk, maar moet direct worden geserveerd.

Bak in de wadjang in zonnebloemolie de vierkant gesneden Tofu blokjes uit. (in vieren delen en apart bakken) Dat duurt een hele tijd voordat die krokant zijn. Dus wees geduldig.
Voordat het hele blok is gebakken en je alles op een uitlekpapier hebt laten uitdruipen, ben je wel een half uur verder.
Laat dit dan een hele tijd afkoelen. Het blijft krokant. Voeg de blokjes feta toe (niet bakken)

Verwarm de wok opnieuw, doe daar een klein stukje van een bouillonblokje in samen met een drupje olie.
Wanneer dit heel heet is, gooi daar dan de taugé bij en wanneer het sissen ophoudt, is het zo ver dat je
heel even de tofu en de feta erbij kan doen totdat alles heet is.
Je kunt dit gerecht serveren met warme Gado-Gado saus. (zakje Toko)

De kunst is dat alles warm op tafel komt, dus: voorverwarmde borden en de magnetron en oven standby.

Eet smakelijk

Zo eet ik nu iedere dag!