WELKOM OP DE NIEUWE KOOKSITE VAN KOKKIE HENKIE   HOME

Gerechten per land
Hollands
Frans
Spaans, Grieks, Turks
Italiaans
Chinees
Indisch/Indonesisch
Thais
Overig

  Chinees Diner "Olympiade 2008" (PDF)


Vandaag kreeg ik spontaan zin in een Chineese maaltijd. Maar, zoals uit het onderstaande moge blijken, ben ik wederom niet aan eten toegekomen.

Gerechten:

1. Nasi Goreng (heel rijk met vlees en groenten)
2. Droog vlees met gevulde tomatensaus (varkenslappen)
3. Champignons in Ketjapsaus
4. Taugé met pindasaus (Gado Gado)
5. Gebakken banaan
6. Diverse kroepoeks

1. Nasi Goreng

Boodschappen:
Surinaamse rijst
Bami pakket met rode lombok
1 Kleine prei
1/2 blik gekookte ham
Klein stukje gerookt vetspek
3 eieren
6 champignons
Halve Rode Paprika
Kleine stukjes varkensvlees

Bereiding:
Gebruik een gietijzeren Wadjan en bak hierin het in blokjes gesneden vet spek uit. Neem de tijd, want als het te snel gaat wordt het bitter. Schep wanneer de blokjes voldoende zijn uitgebakken de kaantjes uit de wandjan en doe ze in een kommetje. (onweerstaanbaar als ze koud zijn). Zet het vuur laag.
Knip de lombok in kleine sliertjes, (ook de zaden knippen) en doe dit samen met een gesnipperd knoflookteentje in het hete vet. Fruit dit een minuut. Snijd van de varkenslappen de slechtere stukjes af en snijd die weer zo klein mogelijk. Bak  het varkensvlees een minuut mee. Zet het vuur uit.


Maak de prei schoon (in de lengte insnijden aan twee tegenovergestelde zijden tussen het groene en witte deel en onder de kraan het zand eruit spoelen) en snijd die in dunne plakjes. Knip van het groene deel ook enkele bladen erbij. Hak de champignons fijn en snijd de paprika in kleine blokjes.
Maak het vet weer heet en fruit de groenten ca. 3 minuten. Zet het vuur weer uit.

  
Gebruik een grote, hoge pan met dikke bodem om de rijst te koken. Neem een koffiekopje als maat en meet 4 volle kopjes Surinaamse rijst af en doe dit in de pan.(4-6 personen)  Doe dan 6 volle kopjes warm water uit de kraan erbij. Doe een tl zout erbij en roer even met een vork er door.
Zet het vuur hoog en wacht tot het water kookt. Roer er nog een keer met de vork door en zet de wekker op 12 minuten.
Als het kookt volstaat een kleine brander en misschien moet je de pan verplaatsen naar die brander (laagste stand).
Houd altijd de deksel op de pan en hark af en toe de rijst los van de bodem. Na 12 minuten is de rijst nagenoeg gaar en is alle vocht door de rijst opgenomen. Laat de pan met rijst nu afkoelen. (stomen).
(Je kunt ook de pan in kranten wikkelen en een hele dag onder een dekbed laten stomen. Zo blijft de rijst ook nog warm)

Kluts de eieren en voeg daar peper zout en aroma aan toe. Ook een beetje melk en bloem is welkom. Bak hier een struif van in een anti-aanbakpan, waar je desondanks toch wat olie in moet doen. Keer de struif om, zodra die vast genoeg is. (Het verdient aanbeveling de struif in vieren te delen met een houten lepel, dat draait makkelijker en de struif moet toch gesneden worden). Snijd de eierstruif in kleine blokjes.
Snijd de gekookte ham in kleine blokjes en doe alles in de wadjan erbij. Roer de rijst in de pan zoveel mogelijk los en voeg die ook toe. Roer alles in de wadjan zo goed mogelijk door elkaar tot alle rijstklonten zijn verdwenen.Je maakt feestrijst door het toevoegen van een beetje Koenjit (geelwortel) Dit kleurt de rijst mooi geel en heeft een lichte kerriesmaak. Laat alles minstens 3 uur afgedekt intrekken.
Bij het diner wordt de rijst in een beetje olie opgebakken Nasi Goreng = gebakken rijst.
Het is vaak handig om de rijst na afkoelen te verpakken in éénpersoonsporties. Bijvoorbeeld in een boterhamzakje en dit goed dicht te binden/knopen en in te vriezen. Dan heb je altijd rijst in voorraad.

2. Droog vlees (Jiang bao bai zou si)
Ik noem dit gerecht zo, omdat in de voorbereiding het vlees nogal droog wordt. Maar dat komt allemaal echt goed!

Boodschappen:

500 gr varkenslappen (beter hoeft niet)
1 kleine gele en groene paprika
1 knoflookteen
1/2 liter zonnebloemolie
sesamolie
bloem
Rode Thaise Kerriepasta
Carbonadekruiden (of gehaktkruiden)
(de saus wordt apart beschreven)

De bereiding:
Kook in een ruime pan al het varkensvlees gedurende 5 minuten.
Haal het vlees eruit en droog het af met keukenpapier en laat het helemaal afkoelen.
Nadat het helemaal is afgekoeld, snijd het dan in dunne plakjes. Doe alles in een ruime schaal. (de plakken zijn binnen nog rauw).
Gebruik een kom om de marinade te maken. Doe hier 2 flinke theelepels Thaise Kerriepasta in en doe er wat water bij om op te lossen. Voeg 1 tl zout en 3 tl carbonadekruiden toe. Doe de kruiden bij het vlees en doe ook  wat olie erbij om het goed te kunnen mengen. Laat dit een half uur intrekken.

Strooi in een schaal met opstaande rand een hoeveelheid bloem.
Doe de 1/2 liter olie in een wokpan en verwarm die tot de olie kolkt.
(Wanneer je die hebt kan je nu ook eerst een hoeveelheid kroepoek bakken. De olie blijft, wanneer je niet te heet bakt mooi schoon)
Zet het vuur nu iets lager en wentel de lapjes vlees door de bloem en bak die in kleine hoeveelheden in ca 3 minuten krokant. Keer op de helft het vlees om. Laat het resultaat in een ruime kom op keukenpapier uitlekken. Lasat het afkoelen en zet het zo lang je wilt afgedekt in de koelkast.
Vlak voor het opdienen wordt het vlees in de oven op 220 graden in ca. 4 minuten krokant afgebakken en bij de saus gevoegd, die nu beschreven wordt:

De Saus.

Boodschappen:

1 blikje tomatenpuree
2 el ketjap
4cm verse gemberwortel
1 tl anijszaad
4 el rijstazijn
4 el kristalsuiker
1 knoflookteentje
1 kleine groene en gele paprika
2 el sherry
1 blokje runderbouillon
1 ui
Sambal, of lombok
Maizena
Munt en melisseblad.

Neem een kleine pan met dikke bodem en doe daar de tomatenpuree en ketjap in. Voeg 200 ml water toe en de azijn. Los het bouilloblokje op. Snipper het knoflookteentje, de gember en maak van de paprika's kleine blokjes. Snipper de ui en doe alle overige ingrediënten bij elkaar in de pan. Proef nu het nog koud is of het zoet-zuur genoeg is. Het mag eerder aan de zoete kant zijn. Verhit de saus en bind die met maizena niet de dik af. Knip als laatste de munt en citroenmelisse er in.

De bedoeling is, dat bij het opdienen het krokante vlees door de warme saus wordt geschept.

3. Champignons in ketjapsaus

Boodschappen:
1 doosje verse witte champignons
3 el ketjap benteng manis
2 tl gefermenteerde zwarte (zoute) bonen
2 groente bouillonblokjes
Koriander
Mazena
3 cm verse gember
Kristalsuiker
1 tl trassie
Peper

Gebruik een kleine pan en snijd de steeltjes van de champignons. Maak ze met de hand zo goed mogelijk schoon. Doe er eenzelfde volume water bij als dat van de champignons. en laat dit max. een minuut koken. Gooi het water niet weg, maar voeg de overige ingerdiënten toe. Roer goed en breng het weer aan de kook. Proef de saus. Deze mag licht zuur zijn. Bind af tot een redelijk stevige massa. Laat afkoelen.

Het kan zijn dat bij het opdienen dit gerecht klontert, maar door steeds te roeren bij het opwarmen komt dit weer in orde. Eventueel wat water toevoegen.

4.Taugé met pindasaus "Gado Gado"

Boodschappen:
Bakje Taugé
5 el Boemboe saté
1 el pindakaas
Chilly saus
Zout
(eventueel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng)

Week de boemboe saté in 100 ml water en laat dit een uur staan, doe dan de pindakaas en de chillysaus erbij en eventueel naar smaak wat zout. Verhit alles in een steelpannetje en voeg steeds water toe als dat nodig is.

Was de taugé in een vergiet onder stromend water. NIET blancheren. Het wordt rauw gegeten en is lekker gezond.
Schep de warme saus tijdens het diner over de taugé en brokkel hier eventueel wat kroepoek, gebakken uitjes of seroendeng over.

Pas op met de taugé, want die is maar een dag goed te gebruiken. Wil je toch een dag wachten, was deze dan pas op de dag zelf. 

5. Gebakken banaan

Boodschappen:
Rijpe gewone bananen
bloem
Eiwit
Bakpoeder
Gefruite uitjes

Meng het meel met wat peper en zout, aroma en een half zakje bakpoeder in een schaal met opstaande kant.
Scheid het wit van een ei en kluts dat goed los. Haal de gepelde banaan hierdoor en daarna flink door de bloem.
Neem een wokpan en bak de bananen per 2 aan beide kanten ca 2 minuten.
Serveren en eventueel met poedersuiker bestrooien.
Mijn voorkeur gaat uit naar het bestrooien met gefruite uitjes.

pisang goreng

6. Diverse kroepoeks

Boodschappen:
Kroepoek oedang (ca 5x7cm) (=tapioca)
Rijst-kroepoek (wit van kleur en dunner)

Wanneer je toch een halve liter olie in je wadjan moet hebben, kan je zonder bezwaar vooraf een voorraad kroepoek bakken. Laat de olie niet te heet worden (steeds temperen als er rook komt) De kroepoek moet licht van kleur blijven!
Druk de kroepoeks met een grote schuimspaan tegen de bodem van de wadjan en oefen druk uit terwijl deze opzwelt. Zo krijg je redelijk vlakke stukken. Laten uitlekken op keukenpapier. Per stuk bakken.
Verpakt in goed afgesloten boterhamzakjes blijven ze ongeveer 2 weken krokant.

kroepoek

Eet smakelijk en…..
Zo eet ik nu iedere dag!