Vandaag kreeg ik spontaan zin in een Chineese
maaltijd. Maar, zoals uit het onderstaande moge
blijken,
ben ik wederom niet aan eten toegekomen.
Gerechten:
1. Nasi Goreng (heel rijk met
vlees en groenten)
2. Droog vlees met gevulde tomatensaus (varkenslappen)
3. Champignons in Ketjapsaus
4. Taugé met pindasaus (Gado Gado)
5. Gebakken banaan
6. Diverse kroepoeks
1. Nasi Goreng
Boodschappen:
Surinaamse rijst
Bami pakket met rode lombok
1 Kleine prei
1/2 blik gekookte ham
Klein stukje gerookt vetspek
3 eieren
6 champignons
Halve Rode Paprika
Kleine stukjes varkensvlees
Bereiding:
Gebruik een gietijzeren Wadjan
en bak hierin het in blokjes gesneden vet spek uit.
Neem de tijd, want als het te snel gaat wordt het
bitter. Schep wanneer de blokjes voldoende zijn
uitgebakken de kaantjes uit de wandjan en doe ze in
een kommetje. (onweerstaanbaar als ze koud zijn).
Zet het vuur laag.
Knip de lombok in kleine
sliertjes, (ook de zaden knippen) en doe dit samen
met een gesnipperd knoflookteentje in het hete vet.
Fruit dit een minuut. Snijd van de varkenslappen de
slechtere stukjes af en snijd die weer zo klein
mogelijk. Bak het varkensvlees een minuut mee.
Zet het vuur uit.
Maak de prei schoon (in
de lengte insnijden aan twee tegenovergestelde
zijden tussen het groene en witte deel en onder de
kraan het zand eruit spoelen) en snijd die in dunne
plakjes. Knip van het groene deel ook enkele bladen
erbij. Hak de champignons fijn en snijd de paprika
in kleine blokjes.
Maak het vet weer heet en fruit de groenten ca. 3
minuten. Zet het vuur weer uit.

Gebruik een grote, hoge pan met dikke bodem om de
rijst te koken. Neem een koffiekopje als maat en
meet 4 volle kopjes Surinaamse rijst af en doe dit
in de pan.(4-6 personen) Doe dan 6 volle
kopjes warm water uit de kraan erbij. Doe een tl
zout erbij en roer even met een vork er door.
Zet het vuur hoog en wacht tot het water kookt. Roer
er nog een keer met de vork door en zet de wekker op
12 minuten.
Als het kookt volstaat een kleine brander en
misschien moet je de pan verplaatsen naar die
brander (laagste stand).
Houd altijd de deksel op de pan en hark af en toe de
rijst los van de bodem. Na 12 minuten is de rijst
nagenoeg gaar en is alle vocht door de rijst
opgenomen. Laat de pan met rijst nu afkoelen. (stomen).
(Je kunt ook de pan in kranten wikkelen en een hele
dag onder een dekbed laten stomen. Zo blijft de
rijst ook nog warm)
Kluts de eieren en voeg daar peper zout en aroma aan
toe. Ook een beetje melk en bloem is welkom. Bak
hier een struif van in een anti-aanbakpan, waar je
desondanks toch wat olie in moet doen. Keer de
struif om, zodra die vast genoeg is. (Het verdient
aanbeveling de struif in vieren te delen met een
houten lepel, dat draait makkelijker en de struif
moet toch gesneden worden). Snijd de eierstruif in
kleine blokjes.
Snijd de gekookte ham in kleine blokjes en doe alles
in de wadjan erbij. Roer de rijst in de pan zoveel
mogelijk los en voeg die ook toe. Roer alles in de
wadjan zo goed mogelijk door elkaar tot alle
rijstklonten zijn verdwenen.

Je maakt feestrijst door het toevoegen van een
beetje Koenjit (geelwortel) Dit kleurt de rijst mooi
geel en heeft een lichte kerriesmaak. Laat alles
minstens 3 uur afgedekt intrekken.
Bij het diner wordt de rijst in een beetje olie
opgebakken Nasi Goreng = gebakken rijst.
Het is vaak handig om de rijst na afkoelen te
verpakken in éénpersoonsporties. Bijvoorbeeld in een
boterhamzakje en dit goed dicht te binden/knopen en
in te vriezen. Dan heb je altijd rijst in voorraad.

2.
Droog vlees
(Jiang
bao bai zou si)
Ik noem dit gerecht zo, omdat in de
voorbereiding het vlees nogal droog wordt. Maar dat
komt allemaal echt goed!
Boodschappen:
500 gr varkenslappen (beter hoeft
niet)
1 kleine gele en groene paprika
1 knoflookteen
1/2 liter zonnebloemolie
sesamolie
bloem
Rode Thaise Kerriepasta
Carbonadekruiden (of gehaktkruiden)
(de saus wordt apart beschreven)
De bereiding:
Kook in een ruime pan al het varkensvlees gedurende
5 minuten.
Haal het vlees eruit en droog het af met
keukenpapier en laat het helemaal afkoelen.
Nadat het helemaal is afgekoeld, snijd het dan in
dunne plakjes. Doe alles in een ruime schaal. (de
plakken zijn binnen nog rauw).
Gebruik een kom om de marinade te maken. Doe hier 2
flinke theelepels Thaise Kerriepasta in en doe er
wat water bij om op te lossen. Voeg 1 tl zout en 3
tl carbonadekruiden toe. Doe de kruiden bij het
vlees en doe ook wat olie erbij om het goed te
kunnen mengen. Laat dit een half uur intrekken.
Strooi in een schaal met opstaande rand een
hoeveelheid bloem.
Doe de 1/2 liter olie in een wokpan en verwarm die
tot de olie kolkt.
(Wanneer je die hebt kan je nu ook eerst een
hoeveelheid kroepoek bakken. De olie blijft, wanneer
je niet te heet bakt mooi schoon)
Zet het vuur nu iets lager en wentel de lapjes vlees
door de bloem en bak die in kleine hoeveelheden in
ca 3 minuten krokant. Keer op de helft het vlees om.
Laat het resultaat in een ruime kom op keukenpapier
uitlekken. Lasat het afkoelen en zet het zo lang je
wilt afgedekt in de koelkast.
Vlak voor het opdienen wordt het vlees in de oven op
220 graden in ca. 4 minuten krokant afgebakken en
bij de saus gevoegd, die nu beschreven wordt:
De Saus.
Boodschappen:
1 blikje tomatenpuree
2 el ketjap
4cm verse gemberwortel
1 tl anijszaad
4 el rijstazijn
4 el kristalsuiker
1 knoflookteentje
1 kleine groene en gele paprika
2 el sherry
1 blokje runderbouillon
1 ui
Sambal, of lombok
Maizena
Munt en melisseblad.
Neem een kleine pan met dikke bodem en doe daar de
tomatenpuree en ketjap in. Voeg 200 ml water toe en
de azijn. Los het bouilloblokje op. Snipper het
knoflookteentje, de gember en maak van de paprika's
kleine blokjes. Snipper de ui en doe alle overige
ingrediënten bij elkaar in de pan. Proef nu het nog
koud is of het zoet-zuur genoeg is. Het mag eerder
aan de zoete kant zijn. Verhit de saus en bind die
met maizena niet de dik af. Knip als laatste de munt
en citroenmelisse er in.
De bedoeling is, dat bij het opdienen het krokante
vlees door de warme saus wordt geschept.
3. Champignons
in ketjapsaus
Boodschappen:
1 doosje verse witte champignons
3 el ketjap benteng manis
2 tl gefermenteerde zwarte (zoute) bonen
2 groente bouillonblokjes
Koriander
Mazena
3 cm verse gember
Kristalsuiker
1 tl trassie
Peper
Gebruik een kleine pan en snijd de steeltjes van de
champignons. Maak ze met de hand zo goed mogelijk
schoon. Doe er eenzelfde volume water bij als dat
van de champignons. en laat dit max. een minuut
koken. Gooi het water niet weg, maar voeg de overige
ingerdiënten toe. Roer goed en breng het weer aan de
kook. Proef de saus. Deze mag licht zuur zijn. Bind
af tot een redelijk stevige massa. Laat afkoelen.
Het kan zijn dat bij het opdienen dit gerecht
klontert, maar door steeds te roeren bij het
opwarmen komt dit weer in orde. Eventueel wat water
toevoegen.
4.Taugé met
pindasaus "Gado Gado"
Boodschappen:
Bakje Taugé
5 el Boemboe saté
1 el pindakaas
Chilly saus
Zout
(eventueel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng)
Week de boemboe saté in 100 ml water en laat dit een
uur staan, doe dan de pindakaas en de chillysaus
erbij en eventueel naar smaak wat zout. Verhit alles
in een steelpannetje en voeg steeds water toe als
dat nodig is.
Was de taugé in een vergiet onder stromend water.
NIET blancheren. Het wordt rauw gegeten en is lekker
gezond.
Schep de warme saus tijdens het diner over de taugé
en brokkel hier eventueel wat kroepoek, gebakken
uitjes of seroendeng over.
Pas op met de taugé, want die is maar een dag goed
te gebruiken. Wil je toch een dag wachten, was deze
dan pas op de dag zelf.
5. Gebakken
banaan
Boodschappen:
Rijpe gewone bananen
bloem
Eiwit
Bakpoeder
Gefruite uitjes
Meng het meel met wat peper en zout, aroma en een
half zakje bakpoeder in een schaal met opstaande
kant.
Scheid het wit van een ei en kluts dat goed los.
Haal de gepelde banaan hierdoor en daarna flink door
de bloem.
Neem een wokpan en bak de bananen per 2 aan beide
kanten ca 2 minuten.
Serveren en eventueel met poedersuiker bestrooien.
Mijn voorkeur gaat uit naar het bestrooien met
gefruite uitjes.

6. Diverse
kroepoeks
Boodschappen:
Kroepoek oedang (ca 5x7cm) (=tapioca)
Rijst-kroepoek (wit van kleur en dunner)
Wanneer je toch een halve liter olie in je wadjan
moet hebben, kan je zonder bezwaar vooraf een
voorraad kroepoek bakken. Laat de olie niet te heet
worden (steeds temperen als er rook komt) De
kroepoek moet licht van kleur blijven!
Druk de kroepoeks met een grote schuimspaan tegen de
bodem van de wadjan en oefen druk uit terwijl deze
opzwelt. Zo krijg je redelijk vlakke stukken. Laten
uitlekken op keukenpapier. Per stuk bakken.
Verpakt in goed afgesloten boterhamzakjes blijven ze
ongeveer 2 weken krokant.

Eet smakelijk en…..
Zo eet ik nu iedere dag!

|